• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Wilders

20-03-2014 | 0 reacties

Beste mensen, jullie hoeven niet bang te zijn voor de haatzaaierij van Geert Wilders. Nee, Geert lijkt in de verste verte niet op Hitler, hoe vaak de twee ook vandaag weer met elkaar zijn vergeleken. Volgens mij schept Wilders niets meer dan een pervers soort genoegen in het veroorzaken van zo veel mogelijk commotie. Hij weet donders goed dat hij alleen maar tegen de gevestigde orde schopt en geen enkel idee of plan heeft om onze maatschappij daadwerkelijk te doen veranderen. Alles kan beter volgens Wilders, maar als hij ooit aan de macht zal komen merkt iedereen dat hij geen enkele visie, geen enkel plan, geen enkel idee van besturen heeft. Een man als Wilders moeten we negeren, links laten liggen, doodzwijgen.

Minder begaafd
Hitler had wel degelijk een visie. Hitler werd gedreven door haat, en haat is niet iets wat Wilders voelt. Wat Wilders wél perfect aanvoelt is de zwakke plek van onze maatschappij. En dan vooral die van de – en dat probeer ik zo netjes mogelijk te zeggen – iets minder begaafde bevolkingsgroepen van ons land. Wilders roept, schreeuwt, provoceert, beledigt en schopt tegen zere benen. En hij kan dat doen, want zolang niemand met hem wil regeren zal hij ook niet door de mand vallen. Eigenlijk zou hij bij de volgende verkiezingen gewoon de grootste partij moeten worden. Laat meneer Wilders en zijn gevolg maar regeren. Het zal een nog rampzaligere regeerperiode worden dan die van de LPF. Geen kunde, geen ervaring, geen visie, geen talent. Zet Wilders aan het roer en we zijn binnen een half jaar van hem af.

Poetin
Zolang er op hem gereageerd wordt, zolang hij gehoord wordt en zolang anderen zich boos maken om zijn uitspraken, geniet Wilders met volle teugen en zal hij onverstoord doorgaan. Hij lacht ons gewoon uit en doet lekker wat hij zelf wil. In die zin lijkt hij meer op Poetin dan op Hitler. Poetin lacht ook in zijn vuistje en trekt zijn eigen plan. Niet onder de indruk van protestacties of sancties van de G8, inmiddels G7. Dit soort mensen geniet van aandacht, of die nu positief of negatief is. Ik heb zelfs het idee dat ze alleen maar harder gaan roepen en fanatieker worden wanneer er meer tegenstand komt.

Nazi-Duitsland
De vergelijking van Wilders met Hitler gaat mank. Zelfs nadat we Wilders gisteren op zijn partijbijeenkomst na de gemeenteraadsverkiezingen akelige dingen als ´Willen jullie minder Marokkanen? Dat gaan we regelen´ hebben horen roepen en zijn gevolg – inderdaad, het deed even denken aan Nazi-Duitsland – ‘minder, minder, minder’ scandeerde. Toch is Wilders volgens mij niet echt gevaarlijk. Zijn volgers zijn boos. Teleurgesteld. Ze voelen zich achtergesteld en zoeken een zondebok. Zo ging het ook bij de Duitsers in de jaren dertig. De Eerste Wereldoorlog verloren en daar flink voor gestraft, economische crisis, honger, werkeloosheid, rancune. En dan wordt men nou eenmaal gevoelig voor een charismatisch persoon die schreeuwt dat hij alles beter zal maken en dat hij bovendien weet wie de oorzaak van alle ellende is. Toch gaat hier de vergelijking van Wilders met Hitler weer niet op. Want wij zijn niet arm, in Nederland lijden we vrijwel geen honger. De crisis was heftig maar heeft ons land niet naar de afgrond gebracht en bovendien zijn de sociale voorzieningen in Nederland nog altijd meer dan bovengemiddeld. Natuurlijk kan het beter. Natuurlijk zijn er altijd mensen die ontevreden zijn. En natuurlijk zijn er types als Wilders die met het aanwijzen van zondebokken heel veel aanhang genereren.

Verwend
Maar beste aanhangers van Wilders, als alle criminele Marokkanen het land uit zouden gaan, zouden dan werkelijk de problemen zijn opgelost? Zou de schatkist dan weer volstromen? Zouden we allemaal weer werk hebben? Of zouden we dan simpelweg op zoek gaan naar een nieuwe zondebok. De Oost-Europeanen? En als die weg zijn? Gehandicapten? Mensen met groene ogen? Er is in ons land werk voor iedereen, alleen zijn wij Nederlanders zo verwend dat we niet meer alles aannemen. We zijn soms beter af met een uitkering dan met een slecht betaald baantje. En we hebben het eigenlijk zó goed dat we tijd over hebben om te klagen. En ik blijf er bij: met gezond verstand, een bepaalde mate van intelligentie en een nuchtere kijk, is Geert Wilders niet meer dan een komiek. Een karikatuur. Een ego-trippertje dat geniet van zijn recalcitrante gedrag en dat nog meer geniet van alle ophef die hij teweeg brengt. Dat doet ‘ie goed. Daar is ‘ie goed in. Dus moet meneer Wilders maar mooi ergens in alle rust een bedrijfje gaan runnen en terroriseren. Of komiek worden. Als ‘hij maar ver weg blijft van de politiek en beïnvloedbare Nederlanders.

Tags: , , , , , , , ,

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.