• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Werkplaats voor schrijvers

19-09-2016 | 0 reacties

Stadschroniquer van Den Bosch Eric Alink schuift aan bij de tafel van de Schrijfwerkplaats. Hij wil een column wijden aan de werkplaats voor schrijvers, die elke maandag plaatsvindt in de bibliotheek. Het ‘open huis’ is zojuist afgerond. Beneden in de bieb stond Jheronimus Bosch centraal en lazen de schrijvers en schrijvers-in-spé eigen werk voor waarbij ze geïnspireerd waren geraakt door Bosch of zijn werk(en). Er was niet veel nieuwsgierig volk op afgekomen, maar dat deerde niet: de Schrijfwerkplaats is er vooral voor de onderlinge inspiratie en feedback.

Opbouwende kritiek leveren
schrijfwerkplaatsElke week schrijven tien tot vijftien deelnemers samen. Niet samen aan hetzelfde stuk, maar wel in dezelfde ruimte, op hetzelfde moment én met terugkoppelmomenten. “De feedback, daar draait het eigenlijk om”, vertelt Janneke, die al twee jaar meedoet aan de Schrijfwerkplaats. “We leveren opbouwende kritiek en geven elkaar tips en suggesties. Op die manier groeit het werk en groei je als schrijver.”
De Schrijfwerkplaats is er voor iedereen die wil schrijven. Iemand werkt aan een roman, iemand laat zich elke week ‘verrassen’ door wat opkomt en iemand anders schrijft een fantasy-verhaal. Elke maandag van 10.00 tot 17.00 uur zitten de deelnemers in de Bovenkamer van de bieb. In alle rust vliegen de vingers dan over de toetsenborden, worden aantekeningen gemaakt of wordt wat gesurft op internet. Aan het eind van de dag leest iedereen, als daar behoefte aan is althans, voor uit eigen werk. En geven de anderen daar feedback op.
De stadschroniquer hoort het aan en stelt vragen. Waarom iemand aan een bepaald boek werkt, of de fantasty-schrijfster ook zelf gelooft in hemel en hel, of de man met een geschiedenis in de psychiatrie autobiografisch schrijft.

Moderne variant van Max Havelaar
Vorig jaar schoof ik als gastblogger van de bieb ook aan bij de Schrijfwerkplaats. Vandaag trof ik een aantal dezelfde mensen. Janneke’s thriller, waar ze me vorig jaar enthousiast over vertelde, is bijna klaar. Het manuscript ligt bij drie uitgeverijen en ze werkt aan de zogenoemde finishing touch. Ze leest een stukje voor over haar hoofdpersoon die op een duurzame palmolieplantage werkt, maar er achter komt dat die helemaal niet zo duurzaam is. “Het doet me denken aan Max Havelaar”, reageert Rob, ook een deelnemer. “Het lijkt inderdaad de moderne variant van Max Havelaar”, reageert Janneke weer. “Het stelt een misstand aan de kaak. Ik wil dat bewust in de vorm van een thriller doen omdat ik dan een groter publiek denk te bereiken met mijn boodschap dat de productie van palmolie ontzettend schadelijk is voor het milieu.”

Aangesloten bij de groep
John was vorig jaar, net als ik, bezoeker bij de Schrijfwerkplaats. Ik zie hem nu met opengeslagen laptop aan tafel zitten. “Aangesloten bij de groep”, vraag ik. “Ja, meteen vorig jaar in september al”, antwoordt hij. Hij vertelt over zijn verhaal, dat steeds meer een roman aan het worden is. “Het groeit en ontwikkelt zich, dit had ik een jaar geleden niet gedacht.” Ook een journalist behoort tot het groepje. Hij heeft een maatschappij-kritisch essay geschreven, maar wil het nog een stuk toegankelijker en beter maken. “Ik vind het moeilijk mezelf er in te leggen”, verklaart hij.

Open en vertrouwelijk
De deelnemers kennen elkaar oppervlakkig, maar tegelijkertijd wordt elke maandag veel persoonlijks gedeeld. Het ‘commitment’ moet daarom groot zijn, is de algemene opvatting. “Ik heb ook in andere schrijfclubs gezeten, maar daar kon men niet goed tegen de kritiek, ook al was die opbouwend”, vertelt Ria. “Hier is alles heel open en vertrouwelijk, dat is de juiste sfeer.” Kritiek krijgen, ook al is die opbouwend, is niet altijd even makkelijk, bekent Annelies. “Soms denk ik iets goeds geschreven te hebben, maar dan blijft er na de kritieken niets van over.” Overigens is er nog nooit iemand boos of verdrietig naar huis gegaan. “Maar het blijft soms wel malen, al realiseer je je later dat je geschreven stuk inderdaad nog niet goed was en het nog moest rijpen”, besluit ze.

De hele maand september ben ik gastblogger tijdens de Maand van het Schrijven in de bibliotheek van Den Bosch. De blogs verschijnen in eerste instantie op de site van de bieb.

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.