• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Uitsterven

23-10-2013 | 0 reacties

Met de muziekgroepen waar ik in speel, komen we nogal eens bij evenementen van de KBO. De Katholieke Bond voor Ouderen. Zo´n KBO is geen lang leven meer beschoren. Dat blijkt uit het feit dat de gemiddelde leeftijd hoog is en er – voor zover ik weet – vrijwel geen aanwas van jongeren is. Hoewel ik vind dat er nog opvallend veel wordt getrouwd voor de kerk en er ook nog volop gedoopt wordt, geloof ik niet dat er onder jongeren nog behoefte is om met andere katholieken samen te komen in clubverband. In ieder geval minder behoefte dan ooit.

Nettie en Bertha
KBO´s sterven uit. Net als veel namen van de leden van die KBO´s. Hollandse mannennamen blijven het goed doen, maar bij vrouwen is dat anders. De laatste jaren nog gehoord van een baby Truus, Tineke of Joke? Mijn oma’s heetten Nettie en Bertha. En ik vermoed niet dat die namen ooit weer hip worden voor pasgeboren meisjes.

Is het jammer dat tradities verdwijnen? Is het zonde dat namen uitsterven? Of moeten we er gewoon in meegaan en er niet te veel aandacht aan schenken. Wie van mijn generatie mist de KBO’s tenslotte, als men überhaupt nog weet dat er dergelijke clubjes zijn. En waarom zou je je dochter Nettie noemen als je de naam niet mooi vindt?

Harmonie
Toch ben ik persoonlijk altijd gevoelig geweest voor tradities. Niet dat ik me in zal zetten voor behoud ervan, want het nut van – bijvoorbeeld – een KBO zie ik echt niet meer. Ik speel zelf bij een harmonie en mag daarvoor ook met regelmaat een ouderwets apenpakkie aan. Dat neem ik voor lief want het hoort bij de traditie van harmonieorkesten. Maar ik zit bij de club omdat ik graag muziek maak met anderen. En niet om een traditie in ere te houden.

Sinterklaas
Het feest van Sinterklaas is een traditie die niet uitsterft. Ten eerste omdat het nog steeds elk jaar vol overgave wordt gevierd. Ten tweede omdat het een volksfeest is van kinderen, en kinderen oordelen en bekritiseren niet zoals wij volwassen dat doen. Dus de hele discussie over Zwarte Piet, en of zijn voorkomen wel of niet discriminerend is, is wat mij betreft bij voorbaat zinloos. Want kinderen discrimineren niet. Kinderen zien wel dat Zwarte Piet zwart is, maar dat komt omdat in Spanje de zon altijd schijnt en omdat hij door schoorstenen kruipt. Er is geen kind in de in Sinterklaasgelovende leeftijd die verder nadenkt over Zwarte Piet. Misschien dat een passerende neger op straat wel eens met Zwarte Piet wordt vergeleken, maar kinderen staren ook naar iemand met één been en fluisteren dan dat die persoon wel lijkt op de eenbenige piraat uit dat ene sprookje. Kortom: Sinterklaas is een kinderfeest, kinderen kennen geen discriminatie en al helemaal de geschiedenis van de slavernij niet. Dat komt later wel, als ze niet meer in Sinterklaas geloven. Laat hen, en het leukste feest van het jaar, daarom lekker met rust. Doe mee aan het spelletje en beredeneer in hemelsnaam niet alles stuk.

En verder wil ik het er niet eens over hebben. Al die discussies op televisie en artikelen in de krant ga ik bewust uit de weg. En dit blog ging over uitstervende fenomenen, en daar horen Sinterklaas en Zwarte Piet zeker niet bij! Voor de zeikerds onder ons plaats ik een kleurplaat van Piet. Kun je zelf kiezen of je hem zwart, geel, rood, blauw of oranje maakt. Ik zou het bij zwart houden. Want leg een kind van zes maar eens uit waarom Zwarte Piet ineens wit wordt.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.