• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Toegevoegde realiteit

11-09-2012 | 0 reacties

Augmented reality. Tot gisteren had ik eigenlijk geen idee wat deze ‘toegevoegde realiteit’ – want dat betekent het – precies inhoudt. Bij een bijeenkomst van de Social Media Club 0413 (regio Uden/Veghel) werden we gisteravond getrakteerd op een uitgebreide presentatie over het onderwerp. De wereld zoals ik die tot dat moment kende, werd ineens door elkaar geschud. Vooral mijn beeld van de toekomst. Gevolg: ik ben er een beetje bang van geworden.

Realistisch
Augmented reality (AR) is simpel gezegd het zo realistisch mogelijk toevoegen van computergemaakte beelden aan de realiteit. Terwijl ik het al moeilijk genoeg vindt om de échte wereld te begrijpen. Met AR kan de wereld zoals wij die kennen wel eens heel snel verleden tijd zijn. Dan zien we dankzij apps en zelfs speciale brilletjes (en hoe lang duurt het dan voor de eerste AR-lenzen op de markt komen?) niet meer alleen de wereld zoals die is, maar ook een toegevoegde realiteit. Altijd. Overal. Heel spectaculair, maar ergens ook beangstigend als je het mij vraagt.
Indrukwekkend is het zonder meer. Schilderijen komen tot leven en tijdschriften worden interactief. De nieuwe IKEA-catalogus heeft een augmented reality toepassing. Met de juiste app kun je ineens in de afgebeelde kasten kijken, komen plaatjes tot leven en verschijnen filmpjes op pagina’s waarbij je dat niet verwacht. Kijk maar eens via deze link: Ikea Catalogus 2013

TED
Mijn mond viel open bij het volgende filmpje: Presentatie bij TED Inderdaad; het schilderij komt tot leven. Helemaal sciencefiction, maar toch onze zeer nabije toekomst. Het bestaat namelijk al en hoeft alleen nog maar gemeengoed worden. Natuurlijk is het ontzettend gaaf. Maar ook een beetje eng, ja toch?

Om AR te beleven heb je nu nog een applicatie nodig, maar de eerste speciale brillen zijn al in omloop. In het volgende filmpje biedt Google een kijkje in de nabije toekomst zoals zij die zien: Future according to Google Lopen we er binnen nu en – pakweg – tien jaar allemaal zo bij? Ik zal wel klinken als een oud wijf (maar hé, ik ben dan ook al 30), maar ík moet er niet aan denken. Ik zou gek worden van alle informatie, alle prikkels en het continu online zijn. Hoewel het natuurlijk altijd een keuze blijft. Geen zin meer? Bril af, telefoon uit en tijd voor een goed boek. Een echt boek bedoel ik dan hè. Met van die gedrukte letters en bladzijdes die je zelf om moet slaan.

Tags: , , , , , , , , ,

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.