• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Schrijven versus typen

26-08-2014 | 0 reacties

We schrijven wat af met zijn allen. We schrijven afspraken in de agenda. We schrijven een bericht of e-mailtje. Maar hoe vaak heb je nog écht een pen in je handen? Het antwoord zal bij de meesten van ons hetzelfde zijn: niet vaak.

Ons schrijfwerk wordt meer en meer vervangen door typen. Ik zeg zelf nog steeds dat ik dingen in mijn agenda schrijf. Maar ik typ, want ik gebruik een digitale agenda die op zowel mijn laptop als iPad en iPhone te lezen en bewerken is. Aantekeningen schrijf ik wel nog steeds met een pen en papier. Bij vergaderingen en interviews heb ik het liefst iets in mijn handen om mee te schrijven. Een iPad gaat minder snel en vind ik op de een of andere manier onhandiger. Papier is ook zo lekker om op te krabbelen. Tijdens het luisteren of nadenken wat lijntjes of figuurtjes neer-kalken.

Dagboek
Mijn typevaardigheden hebben mijn schrijftempo inmiddels ruimschoots ingehaald. Gedachten en teksten sneller heb ik sneller getypt dan opgeschreven. Tot een paar jaar geleden hield ik een dagboek bij. Zo’n mooi versierd exemplaar dat naast mijn bed lag en waar ik met een pen of potlood in schreef. Een hele doos vol met hersenspinsels heb ik nu en het is best amusant daar soms doorheen te bladeren. Eigenlijk is het jammer dat we nog maar zo weinig schrijven. Veel zal verloren gaan, er zijn straks geen dozen met brieven of oude dagboeken op onze zolders te vinden.

Karakter
Mijn grootouders hebben ruim honderd brieven naar elkaar geschreven toen opa na de Tweede Oorlog naar Nederlands Indië werd uitgezonden. Al die brieven zijn gearchiveerd en liggen bij mijn ouders op zolder. Een bijzonder historisch document. Een document met karakter. Karakter omdat alles in de handschriften van mijn grootouders is geschreven. Soms slordig en gehaast, soms heel netjes, duidelijk vanachter het bureau. Telegrammen, lange brieven, postkaarten die tot de laatste witruimte zijn volgekalkt.
Is het eigenlijk niet veel leuker om elkaar te blijven schrijven? Eerlijk is eerlijk: hoe veel berichtjes en mailtjes ik op mijn verjaardag ook krijg, de met de hand geschreven verjaardagskaarten voelen op de een of andere manier toch specialer. Omdat iemand de moeite nam een pen ter hand te nemen misschien?

Misverstanden
Zouden we als we vaker schrijven in plaats van mailen ook minder misverstanden krijgen? We hebben ongetwijfeld allemaal wel eens vol van emotie of in een opwelling mails verstuurd waarvan we later spijt hadden. Schrijf je een brief, dan haalt het de haast uit je emotie en geeft het meer ruimte voor reflectie. Misschien is dat het wel met schrijven: de rust. Je wordt gedwongen te gaan zitten, na te denken, bewust te zijn van wat je doet. Dat doen we maar weinig tegenwoordig in onze maatschappij van haast, volle agenda’s en ongekende mogelijkheden.

Handgeschreven brief
Ondertussen schrijf ik ook dit blog gewoon op de laptop. Ideaal: je kunt deleten, enteren, schrappen en tekst verplaatsen. En in mijn geval gaat het ook veel sneller. Maar echt karakter heeft dit blog niet. Het zijn maar doorsnee letters op een standaard internetpagina. Net zoals e-mails – hoe liefdevol ze ook zijn – minder karakter hebben dan een handgeschreven brief. Liefdesbetuigingen zijn hartverwarmend als je ze per app of mail krijgt, maar je hart stroomt pas écht over als de persoon in kwestie je zijn of haar liefde met een handgeschreven boodschap betuigt. Niet voor niets dat op websites als dafont.com honderden, misschien wel duizenden lettertypen te downloaden zijn die op een handschrift lijken. Blijkbaar hebben we toch dat persoonlijke, karakteristieke nog steeds nodig bij het verkondigen van onze boodschappen.

Tags: , , , , , , , , , ,

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.