• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Schrijfwerkplaats

29-09-2015 | 0 reacties

Werk je aan een boek, scriptie of andere schrijfopdracht? Schuif dan op een willekeurige maandagmiddag eens aan bij de Schrijfwerkplaats in de bieb. Op de dag dat de deuren van de openbare bibliotheek gesloten zijn, staan die van de Schrijfwerkplaats juist wagenwijd open. Een privilege om van de inspirerende omgeving van de bibliotheek te mogen genieten en tegelijkertijd in alle rust te kunnen werken.

Stilte
Muisstil is het op die maandagmiddagen in de bieb. Van 12.00 tot 16.00 uur wordt getypt, geschreven, gelezen en research gedaan. Alleen een sporadisch ‘Iemand nog thee’ of het ritselen van een boterhamzakje dat open wordt gemaakt, doorbreekt de stilte. Iedereen die schrijft mag aan de Schrijfwerkplaats meedoen. Er zijn geen voorwaarden, geen kosten, geen verplichtingen. Het is een initiatief van de bieb dat inmiddels al een jaar lang met groot succes draait.

Voorlezen uit eigen werk
Vanmiddag werd het éénjarig bestaan gevierd met een openbare sessie waarbij enkele schrijvers voorlazen uit eigen werk. De rust van de maandagmiddag was ver te zoeken omdat de bibliotheek gewoon geopend was, maar het maakte de verhalen niet minder indrukwekkend en de gesprekken niet minder interessant. Zes tot acht schrijvers (ze noemen zich elkaars schrijfmaatjes) komen elke maandag naar de bieb om aan hun project(en) te werken. Zoals Janneke die een eco-thriller schrijft waarin ze een milieu-misstand aan de kaak stelt. Peer die aan zijn eindscriptie voor de Schrijversacademie werkt. Ria die een historische roman schrijft omdat ze schrijven als reizen in haarzelf ziet. Annelies die gedichten en proza maakt en Bettine die schrijft ‘omdat schrijven de weg naar zelfkennis is’. Vijf verschillende mensen met verschillende schrijfstijlen, doelen en idealen. Wat ze samenbrengt is de liefde voor het schrijven en de behoefte aan reflectie. Na het keiharde werken wordt elke maandagmiddag namelijk afgesloten met een uurtje voorlezen uit eigen werk om dat werk vervolgens gezamenlijk – indien gewenst – te bespreken. Eén keer per maand schuift bovendien een schrijfcoach aan voor extra advies en ondersteuning.

Het houdt me scherp
“De feedback van de schrijfmaatjes maakt het leuk om hier naar toe te gaan”, vertelt Ria. “Bovendien houdt het me scherp.” Annelies vult aan: “Het is heerlijk om met anderen te schrijven in een inspirerende omgeving.” De bezoekers van vanmiddag werden van harte uitgenodigd om ook eens aan te schuiven. Ik weet zeker dat ik binnenkort, gewapend met laptop en broodtrommeltje, een keer de Schrijfwerkplaats bezoek op maandagmiddag. Al is het maar vanwege het feit dat de deuren van de bieb gesloten zijn, maar speciaal voor schrijfmaatjes toch open gaan.

De hele maand september ben ik gastblogger voor Bibliotheek Den Bosch tijdens hun Maand van het Schrijven. De blogs verschijnen in eerste instantie op de site van de bieb. Vrijdag 18 september: de schrijfwerkplaats.

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.