• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Schrijfopleidingen

24-09-2016 | 0 reacties

Een boek schrijven doe je niet zomaar. Drie jaar ging er bij de Bossche Willy van Oost overheen. Twee jaar schrijven, een jaar redigeren en afronden. In maart werd haar debuutroman ‘De Witte Spiegel’ uitgegeven en vanmorgen zat Van Oost in de bibliotheek. Voor iedereen die een schrijver wilde ontmoeten of specifiek vragen aan Van Oost had.
Willy van OostAl meteen om tien uur schoven er diverse bezoekers aan. Toen ik me er later bij voegde, werd er volop gepraat over het belang van schrijfopleidingen. “Een aantal dames vroeg heel specifiek wat ze moesten doen als ze een boek willen schrijven”, vertelt Van Oost. “Ik was duidelijk: schrijfopleidingen volgen. Dat is onmisbaar. Schrijven is een ambacht waar je echt voor moet trainen.” De Bossche schrijfster volgt zelf diverse masterclasses en cursussen. “Ook al heb je een boek geschreven, je blijft je als schrijver ontwikkelen. Ik vind het belangrijk de lat hoog te leggen, want met een boek laat je iets na.”

Schepping
Dat vond ik een mooie opmerking: leg de lat hoog, want met een boek laat je iets na. Wat Van Oost nalaat, is een spannende, psychologische thriller waarbij het draait om een vriendengroep die denkt elkaar te kennen. Uiteindelijk blijkt iedereen geheimen te hebben. “De schepping van een verhaal is het mooiste van het schrijversvak”, vertrouwde Van Oost me toe. “Personages gaan leven, krijgen een karakter en ontwikkelen zich.”

Aantekeningen
In het hoofd van Van Oost ontspint zich inmiddels een verhaal voor een tweede psychologische thriller. “Ik ben nog niet aan het schrijven, maar maak wel regelmatig aantekeningen. Soms heb ik ineens een mooie monoloog of dialoog, of een stukje van de verhaallijn. Alles schrijf ik op.”
Wanneer besluit je een boek te gaan schrijven, vroeg ik Van Oost tot slot. Ook nu had ze direct haar antwoord klaar. “Als het plezier in het schrijven je drive is. Als je schrijft voor het succes, dan werkt het niet.”

De hele maand september ben ik gastblogger tijdens de Maand van het Schrijven in de bibliotheek van Den Bosch. De blogs verschijnen in eerste instantie op de site van de bieb.

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.