• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Schrijfmarathon

08-09-2013 | 0 reacties

De hele maand september ben ik op uitnodiging van de BiEB in Den Bosch gastblogger. Ik doe verslag van de evenementen in het kader van de Maand van het Schrijven. Meer weten? Zie www.biebdenbosch.nl.

Workshop ´Schrijfmarathon´ door Marlene Lunter

Ik weet niet hoe het met de andere cursisten zit, maar ik heb bijna kramp in mijn vingers van het schrijven. Laten we eerlijk zijn: wanneer schrijven we tegenwoordig nou nog vellen vol? Schrijven met een pen, bedoel ik dan. Ik maak veel aantekeningen, maar dat is lang niet zo intensief als wat ik vanavond heb geschreven. Deze workshop Schrijfmarathon was een echte schrijfmarathon. En in een tijd waarin we bijna alles typen, is ouderwets schrijven ook wel weer eens leuk. Een vel papier ziet er bovendien veel mooier uit als het is beschreven met een mooi handschrift dan wanneer er saaie, uitgeprinte letters op staan.

Streng
Onder het schuine dak van De Bovenkamer in de Bossche bieb, waar het tropisch warm was, zaten vijftien mensen bij de uitverkochte workshop. Sommigen schrijven al, anderen kwamen puur uit nieuwsgierigheid, maar allemaal deelden ze de ambitie te schrijven. De workshop was hard werken geblazen en coach Marlene Lunter was streng. “Als je wilt schrijven, moet je het heel veel doen”, begon ze. “En vervolgens blijven schrijven, niets doorkrassen, niet op spelling letten en vooral niet nadenken. Je moet leren recht uit je hart te schrijven”. Niet veel later sloeg Marlene op tafel toen een cursist stopte met schrijven en even om zich heen keek. “Nee, niet nadenken, doorschrijven, gewoon doorgaan”, klonk het streng.

Lekkend ijs
We moesten over zeer afwisselende onderwerpen schrijven. Op commando, onder tijdsdruk en wee je gebeente als je je liet afleiden. Maar het werkte, en het resultaat mocht er zijn. Bijzonder om te zien hoe vijftien mensen één onderwerp in vijftien totaal verschillende verhalen omtoveren. Over het onderwerp ‘een hete dag in september’ schreef één aanwezige hoe moeilijk zij het vond om zich moeder te gaan voelen (nadat ze op een hete dag in september van haar zoon was bevallen) terwijl de ander een relaas over een lekkend ijsje op het strand bedacht. Schrijven moet je inderdaad uit het hart doen, en met de tips van Marlene komt er altijd wel iets op papier. Niet een tekst die al kant-en-klaar is, maar je kunt beter schrappen dan moeten aanvullen.

Lezen
Met kantjes vol gedachtespinsels en verhalen zijn we huiswaarts gekeerd. Hoe nu verder? Ook daar had Marlene een antwoord op: “Om te kunnen schrijven, moet je eerst veel lezen. En vervolgens oefenen, oefenen, oefenen.” De beschreven vellen papier naast me bewijzen dat we dat laatste in ieder geval hebben gedaan vanavond. Tot de kramp bijna in de vingers schoot. Wat een genot om dit blog weer ouderwets te mogen typen.

Tags: , , , , , , ,

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.