• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Schrijfcafé

19-09-2016 | 0 reacties

“Ik stink!” Sonja barstte in snikken uit. Dat serpent – altijd schaars gekleed en statig lopend alsof ze Her Royal Highness zelf was – had haar overladen met spinazie. “Ik stink!”, riep Sonja weer. Alsof die stank erger was dan de groene smurrie die als een dikke slang van haar kruin naar haar billen droop. Samen met de leraar liep ze de kantine uit. Ze was verslagen en had genadeloos verloren.

In dit verhaaltje heb ik gebruik gemaakt van een achttal woorden die met een ‘s’ beginnen. Mijn medecursisten en ik van het Schrijfcafé, dat vanavond haar tweede seizoen opende in de Bovenkamer van de bieb, hadden die woorden opgesteld: stink, schaars, slang, serpent, spinazie, snikken, samen en statig. In vijf minuten moesten we een verhaaltje verzinnen met één of meerdere van die woorden als uitgangspunt.

Het blijft verbazingwekkend hoe de woorden en zinnen er uit komen rollen als je geconcentreerd tijdens een workshop of – in dit geval – schrijfcafé aan de slag gaat. Een relatief simpel aangeven van een docent kan tot verrassende, grappige, poëtische, spannende en naar-meer-smakende verhaaltjes en gedichten leiden. Niet alleen bij ervaren schrijvers, maar ook bij bijvoorbeeld de dames die naast me zaten en zelden of nooit schrijven.

Nanneke van DrunenNanneke van Drunen leidde afgelopen jaar al het Schrijfcafé, waar ambitieuze schrijvers (of schrijvers-in-de-dop) zich kunnen komen uitleven. Met simpele schrijfsuggesties wordt de fantasie geprikkeld en de pen uitgedaagd. Door je eigen verhaal voor te lezen aan de groep, komen de woorden tot leven. Het Schrijfcafé past perfect in het programma van de Maand van het Schrijven. Deze maand is namelijk voor iedereen die houdt van schrijven of denkt er van te kunnen gaan houden. Het leuke van het Schrijfcafé is bovendien dat er geen kritiek wordt gegeven, maar dat alleen gefocust wordt op wat goed is.

Een andere oefening dan: maak een woordenspoor. Je neemt een woord en maakt vervolgens vijf andere woorden die met de laatste letter van het voorgaande woord beginnen (snappie?!). In mijn geval: schrijven – naam – motie – eigen – niemand – durfal. Opdracht: schrijf een verhaaltje met die woorden.

Je eigen naam schrijven is alleen voor durfals. Niemand kan zijn eigen naam voelen en ervaren zoals een ander dat doet. Als een motie van wantrouwen komt de naam op papier, want niemand gelooft het.

Ik was ontevreden over dit schrijfsel. Wat een onzin zeg. Tot ik het voorlas. ‘Hé, dat is eigenlijk wel erg herkenbaar’, dacht ik hardop. Ik heb regelmatig dat ik mijn eigen naam uitspreek of geschreven zie staan, en dat dat heel bevreemdend aanvoelt. Goh, had ik per ongeluk een klein poëtisch gedachtenkronkeltje verwoord. Simpelweg door een aanmoediging van Nanneke, die een opdracht gaf die ik gedachteloos en klakkeloos uitvoerde. “Iedereen die schrijft, is een schrijver”, is Nanneke’s credo. En zowaar, ze heeft gelijk.

Het Schrijfcafé is elke laatste zondag van de maand in de Bovenkamer van de bieb. De eerstvolgende bijeenkomst is zondag 30 oktober van 14.00 tot 16.00 uur.

Gevolgd: het Schrijfcafé van Nanneke van Drunen.
De hele maand september ben ik gastblogger tijdens de Maand van het Schrijven in de bibliotheek van Den Bosch. De blogs verschijnen in eerste instantie op de site van de bieb.

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.