• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Schrijf de wereld maar vol

03-09-2015 | 0 reacties

Elke ochtend tien minuten vrij schrijven is heerlijk om de geest op gang te krijgen. Dat zei Jacobina Kunnen vanmiddag tegen de tien cursisten van de workshop ‘Vrij schrijven’ in de bibliotheek van Den Bosch. Vrij schrijven, oftewel freewriten, is schrijven zonder na te denken. Je schakelt als het ware de linker hersenhelft uit en schakelt over naar de creatieve rechterhelft. Er is maar één ding dat niet mag bij vrij schrijven: stoppen met schrijven. “Als je even niets meer weet, ga dan krullen tekenen of schrijf tien keer achter elkaar ‘ik weet het niet’. Maar onderbreek de flow van het schrijven niet”, aldus Kunnen. “Schrijf door, en door, en door.”

Maand van het Schrijven
De Maand van het Schrijven in de Bossche bieb is met de workshop ‘Vrij schrijven’ officieel van start gegaan. Ik mag deze maand bij elke activiteit aanwezig zijn en er over bloggen. Lucky me, want er staat heel wat moois op het programma!

FreewritenSchrijven zonder regels
Ook voor mij als ervaren tekstschrijver was de workshop interessant. Want hoe vaak schrijf ik nou écht vrij? Schrijven zonder restricties, zonder regels, zonder opdracht en zonder aan lengte of zoekwoorden te hoeven denken. Aan de oefeningen van de workshop deed ik daarom enthousiast mee. Kunnen, zelf onder meer auteur en coach van beginnend schrijvers, gaf een beginzin en vervolgens klonk minuten lang alleen het gekras van pennen op papier. Geen iPads of laptops in de Bovenkamer van de bieb, iedereen zat lekker ouderwets met pen en papier te werken. Sommigen gaven toe moeite te hebben om los te komen, anderen raakten direct in de flow waar Kunnen over sprak. Bij vrij schrijven bestaat de kans dat je je verliest in die linker hersenhelft. Dat je je verliest in de vrijheid en even helemaal vergeet waar je bent. Wat dat betreft kan vrij schrijven bijna als yoga fungeren. “Ik merk dat ik dit vaker moet doen. Er ontstaan wendingen en woorden die ik niet van mezelf verwacht had”, aldus een deelneemster.

Totaal verschillende verhalen
Het was leuk om de totaal verschillende invalshoeken en gedachten van de deelnemers te horen. Want behalve opschrijven, mochten liefhebbers hun hersenspinsels ook voorlezen. Bijzonder hoe één en dezelfde beginzin bij tien mensen tot totaal verschillende verhalen leidt. “Ik voel me helemaal licht en geïnspireerd en blijf het liefst doorgaan”, aldus een andere deelnemer. “Het is zo fijn om met anderen schrijfvrij te zijn.”

Schrijven is verrekte leuk
De deelnemers waren om uiteenlopende redenen naar de workshop gekomen. Eén man verving zijn vrouw, iemand anders zat er om zich te laten verrassen en een echtpaar vertelde druk doende te zijn met het schrijven van een boek. “Soms zit je zo in het proces van een boek schrijven, dat je vergeet wat je aan het doen bent”, aldus de mannelijke helft van het paar. “Ik realiseer me nu weer dat schrijven verrekte leuk is. Schrijf de wereld maar vol.” Waarmee vanmiddag op de Bovenkamer van de Bossche bieb alvast een begin is gemaakt.

De hele maand september ben ik gastblogger voor Bibliotheek Den Bosch tijdens hun Maand van het Schrijven. De blogs verschijnen in eerste instantie op de site van de bieb. Dinsdag 1 september: workshop ‘Vrij schrijven’ door Jacobina Kunnen.

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.