• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Schaamteloos

16-10-2014 | 0 reacties

Schaamteloos stelde ze haar vraag, deze oudere dame. Of de opticien de rekening voor haar onlangs gekochte bril kon uitprinten. “De verzekering wil namelijk een factuur zien”, zei ze, in onvervalst Schijndels. “En als je toch bezig bent, kun je dan de prijs wat hoger maken?” De opticien keek haar vragend aan. Ik, netjes wachtend op mijn beurt, ook. “Het zit namelijk zo: ik had aan de verzekering opgegeven dat de bril 150 euro kostte. Maar eigenlijk was dat maar 65 euro. Dus kun je voor mij regelen dat die factuur wat hoger is?”

Mijn mond hing inmiddels open van verbazing, maar de opticien keek nog even professioneel als voordat deze oudere plaatsgenoot haar verzoek deed. “Nee sorry mevrouw, dat kunnen we niet doen. Wij worden gecontroleerd en moeten onze facturen kunnen verantwoorden.” Deze tegenslag werd sportief opgepakt door de dame. “Dat snap ik. Jammer. Ik vond alleen dat ik er ook best eens iets aan over mocht houden, snap je.” De opticien snapte het duidelijk niet. En ik nog minder. Ik stond op mijn tong te bijten. Moest ik hier nu iets van zeggen? Moest ik haar aanspreken op haar schaamteloze verzoek mee te werken aan het oplichten van de verzekering?

Ik hield me stil. De opticien deed netjes zijn werk. De dame kreeg haar factuur van 65 euro en moest zelf maar bedenken hoe ze haar verzekering ging uitleggen waarom ze eerst ruim het dubbele declareerde.

Toen ik aan de beurt was, sprak ik de opticien er op aan. Stond hier nou net iemand openlijk en schaamteloos op te biechten dat ze de verzekering wilde oplichten? “Och mevrouw, u moest eens weten, wij krijgen bijna dagelijks dit soort verzoeken.” De opticien gooide nog een duit in het zakje: “Waarom denkt u dat de verzekeringen zo duur zijn?”

Brutalen hebben de halve wereld. En een beter gevulde portemonnee.

Tags: , , , , , , ,

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.