• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Restaulant

08-09-2015 | 2 reacties

Voor de Schijndelaren die het nog niet wisten: vroeger hadden we een restaulant in de Hoofdstraat. Als we tenminste de nieuwe spoorplaten die in het centrum liggen mogen geloven. Op die – overigens prachtige – platen die deze week in de stoep in het Schijndelse centrum zijn gelegd, staan historische afbeeldingen gegraveerd. Waaronder dus van het bekende restaulant uit de Hoofdstraat.

Taalfout uit China
Het idee is prachtig, de platen zijn dat ook, maar de uitwerking, tja, daar heb ik wel wat over te zeuren. Met het gevaar betiteld te worden als iemand die altijd wat te zeiken heeft, kan ik er namelijk écht niet over uit dat er een taalfout op de platen staat. Want Schijndel had vroeger géén restaulant in de Hoofdstraat. Wel een restaurant. Komt die taalfout omdat de platen door ambachtslieden in China zijn gemaakt?

Sommige stenen zijn alleen vanaf de weg goed te bekijken.

Sommige stenen zijn alleen vanaf de weg goed te bekijken.

Gevaarlijk
Vanmiddag ben ik de platen even met eigen ogen gaan bekijken. Ze liggen er prachtig bij. Gevaarlijk ook, want door de manier van plaatsing moet je als kijker op de straat gaan staan om ze te kunnen bekijken. Auto’s mogen er weliswaar officieel niet rijden, maar door fietsers kun je ook aardig van de sokken worden gereden. Hadden ze de platen nou precies andersom gelegd, dan kon je ze veilig en rustig vanaf de stoep bekijken.

Niemand aan gedacht
Blijkbaar heeft niemand hier aan gedacht. Niemand van de ontwerpers, niemand van de uitvoerders, niemand van de gemeente die ongetwijfeld toezicht heeft gehouden bij het plaatsen van de platen. En heeft nou echt niemand bij controles in zowel China als Nederland de ontbrekende ‘r’ bij het restaulant ontdekt?

Noem me een zeikerd, maar als je zoiets bijzonders laat maken, zorg je toch dat álles klopt? Als ik een bijzondere tekst schrijf, zorg ik dat die foutloos en veilig te lezen is. Oké, dat is geen ijzersterke vergelijking, maar mijn boodschap mag duidelijk zijn.

De bewuste steen met rechts het voormalige restaurant....

De bewuste steen met rechts het voormalige restaurant….

....dat bij nader inzien een 'restaulant' blijkt te zijn.

….dat bij nader inzien een ‘restaulant’ blijkt te zijn.

2 Reacties

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.