• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Reizen

24-09-2016 | 0 reacties

Ik reis niet vaak en ga niet graag ver van huis. Onder meer mijn vliegangst weerhoudt me daar van. Maar ik reis wél heel veel op een andere manier: via boeken. En hé, daarmee kom ik zelfs in de middeleeuwen, in kastelen en oerwouden en – zo heel af en toe – in de verre toekomst.

Vanmiddag bracht een reis van 20 minuten me in Den Bosch, in de Bovenkamer van de bibliotheek. Een twaalftal toehoorders was daar om alles te horen en veel te leren van Nomad & Villager, de alterego’s van fotograaf Nicole Franken en journalist Anneke de Bundel. Anneke vertelde honderduit over de fantastische reizen die ze met Nicole maakte en wat ze tijdens die reizen zoal meemaakten. Ze vertelde ook hoe de meeste verhalen tot stand komen: toevallig. Door dingen die mis gaan, onhandige situaties, bijzondere personen die ineens voorbij komen. Als je open staat voor wat om je heen gebeurt – naast de opdracht of het hoofddoel waarmee je op pad gaat – komen de bijzondere ontmoetingen en toevalligheden aanwaaien, aldus Anneke. Ze zette die uitspraak kracht bij door diverse voorbeelden te geven. Van een taxichauffeur en een gids die geheel onverwachts hoofdpersoon werden in een reisverhaal. Van een outdoor-ontdekkingstocht door Lapland waarbij ze in een ijskoude rivier viel dat de aanleiding van het artikel werd. Of van het bezoek aan de koning van het Ierse eiland Tory Island waarbij het verhaal uiteindelijk niet ging over die nog enige koning van Ierland, maar over de afhankelijkheid van het eiland van de zee en het ferrybootje dat bij slecht weer – en dat is nogal eens – eigenlijk niet meer zeevaardig is.

Als je er voor openstaat, liggen de verhalen voor het oprapen. En om indrukwekkende (reis)verhalen te schrijven, hoef je niet per se wereldreiziger te zijn. Als journalist van een lokaal weekblad weet ik dat als geen ander. Vanmorgen was ik bij een familie bij wie ik vier generaties op de foto zette. In de keuken van de 85-jarige pater familias stond een vitrinekast met indrukwekkende, grote zeilschepen. Ik tuurde de kast in en toonde me onder de indruk. “Allemaal zelf gebouwd”, meldde de man trots. Om vervolgens over zijn verleden als marinier te vertellen, inclusief verhalen van piraten, schipbreuk, kapingen en overvallen. Reizen hoeft niet altijd per vliegtuig of bus. Reizen kan ook vanuit je luie stoel met een prachtig boek, of luisterend naar een ex-marinier die over de hele wereld heeft gevaren en die wereld graag aan je voeten legt.

De hele maand september ben ik gastblogger tijdens de Maand van het Schrijven in de bibliotheek van Den Bosch. De blogs verschijnen in eerste instantie op de site van de bieb.

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.