• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Recenseren

13-09-2013 | 0 reacties

De hele maand september ben ik op uitnodiging van de BiEB in Den Bosch gastblogger. Ik doe verslag van de evenementen in het kader van de Maand van het Schrijven. Meer weten? Zie www.biebdenbosch.nl

Workshop ´Recenseren kun je leren´ door Henk Langenhuijsen 

Een recensie is een verslag van een voorstelling, activiteit, boek of kunstwerk waarin de auteur zijn veelal deskundige mening geeft. Als gastblogger schrijf ik deze maand verslagen van de activiteiten in de bieb en geef daarover mijn mening. Toch is een blog iets totaal anders dan een recensie. Lees maar:

Mening
De aanwezige cursisten gisteravond wilden leren recenseren. Twee van hen doen dat al sporadisch, maar gaven aan zich vaak te verliezen in een voorstelling en daardoor niet als recensent maar als genietende toeschouwer in de zaal te zitten. Om er vervolgens niet onafhankelijk genoeg over te kunnen schrijven. Een recensie bevat een mening en is een toegankelijk, begrijpelijk verhaal. Daar begon coach en recensent Henk Langenhuijsen zijn lijst met tips mee. “Het leuke is dat je overal iets van mag vinden. Er zijn geen vaste regels voor het schrijven van een recensie. Natuurlijk ontwikkel je gaandeweg je eigen stijl. Sommige recensenten beginnen bijvoorbeeld standaard met een citaat uit een voorstelling om de sfeer te schetsen.”

Stappenplan
Langenhuijsen is een man met passie, ervaring en heel veel kennis. Stel hem een vraag en je krijgt behalve een uitgebreid antwoord ook diverse voorbeelden uit de praktijk. Daar heb je als cursist wat aan. Ook besprak hij enkele recensies en kreeg iedereen tips, een stappenplan en voorbeelden uit de praktijk mee naar huis. Handig, zeker omdat deze workshop uit drie onderdelen bestaat. Gisteren zijn de cursisten ingewijd in het vak van recensent. De komende weken gaan ze naar een voorstelling en moeten daar een recensie over schrijven. En dat is een heel karwei als je geen of amper ervaring hebt. Op 2 oktober komt de groep dan weer bij elkaar en geeft Langenhuijsen commentaar op de recensies. Tenslotte is het vak van recensent er één die je in de praktijk moet leren. Schrijven, onderzoeken en ervaring opdoen.

Luizenbaan
Recensenten hebben geen luizenbaan. Als je denkt dat je een theatervoorstelling bezoekt, achterover leunt en na afloop in een uurtje een recensie schrijft, heb je het goed mis. Een recensent bereidt zich grondig voor, doet onderzoek naar het betreffende stuk, boek, verhaal of kunstwerk en is ook tijdens de voorstelling (of tijdens het lezen of bekijken van een kunststuk) continu aan het werk. Alle radertjes draaien: het radertje sfeer, het radertje kwaliteit van de muziek etc. Vervolgens vorm je een oordeel en dan moet je dat oordeel ook nog eens onderbouwen. Rekening houdend met je doelgroep. Lastig hoor!

Open blik
Nog een paar tips van Langenhuijsen: bewaar je onafhankelijkheid en lees veel andere recensies. “Werk onbevangen en met een open blik. Maar schakel je gevoel niet uit. De essentie is natuurlijk altijd of een voorstelling, boek of kunstwerk je raakt. Dat wil je doelgroep lezen.” Schrijven in de ik-vorm is in recensies ook not-done. Wat bewijst dat ik nu dus toch echt een blog aan het schrijven ben. Dat komt goed uit, want ik ben gastblogger voor de bieb en op een recensie zitten ze wellicht helemaal niet te wachten. Bovendien is een blog wel zo veilig. Loop ik niet het risico het verwijt te krijgen dat ik niet goed heb opgelet gisteravond.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.