• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Een leeg vel, waar je de eerste letters zo beheerst en netjes mogelijk opschrijft. Verwacht je iets? Van je tekst, van de inhoud, van de vorm van je letters? Een leeg vel volschrijven is geen probleem, wat belangrijker is, is dat jij weet wat je wil. Wil je simpelweg een vol papier, of heb je echt een boodschap die overgebracht moet worden?

Ons hele leven is één grote verwachting. Dromen, kun je het ook noemen. Of ambitie. Tieners zitten er vol mee. Alles kan nog, de wereld ligt open, allemaal kansen en mogelijkheden. En dus verwachtingen. Kinderen hebben hun droombeelden over wat ze later willen worden en wat ze cadeau hopen te krijgen voor hun verjaardag of van Sinterklaas. Allemaal verwachtingen. Een zwangere vrouw die haar buik streelt en denkt aan het moment waarop ze eindelijk haar baby kan ruiken, zien en aanraken. Vol verwachting.

Afgestompt
Zouden er ook mensen zijn die hun leven leiden zonder verwachtingen, ambitie, hoop? Mensen die zijn afgestompt. Door ellende en teleurstelling, door een laag IQ of handicap. Zijn die mensen per definitie minder gelukkig? Of mogen we stiekem een beetje jaloers op ze zijn? Want betekent geen ambitie ook dat je tevreden bent met wat je doet en wie je bent? En als je geen verwachtingen hebt, kun je ook niet teleurgesteld raken, toch?

Ik beken: soms benijd is deze mensen. Benijd ik onnozelheid, simpelheid, domheid en een volstrekt gebrek aan ambitie. Terwijl ik me tegelijkertijd afvraag hoe het kan dat deze mensen elke dag doorstaan, waar ze de energie vandaan halen om überhaupt nog op te staan. Waarom zouden ze? Waarvoor? Diep van binnen wil ik dromen, ambities en verwachtingen nooit laten varen. En denk ik dat iedereen het heeft, op zijn of haar eigen manier. Zonder ambitie of verwachting zou ik bovenaan dit vel papier namelijk al zijn blijven steken. Zou de eerste aanzet van mijn pen, of de eerste druk op het toetsenbord toen ik deze tekst ging overtypen, al zijn verstompt. Sterker nog, ik zou pen en papier bij voorbaat al niet ter hand hebben genomen. Een leven zonder verwachtingen is geen leven. En bij verwachtingen horen teleurstellingen. Dat kun je verwachten.