• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Poetin

07-02-2014 | 1 reacties

Google heeft zijn logo vandaag geïnspireerd op de regenboogkleuren, ongetwijfeld als statement tegen de homohaat in Rusland. In Nederland zijn de discussies al weken niet van de lucht en ‘we’ vinden het allemaal belachelijk dat de minister-president, én de minister, én de koning en koningin naar de Olympische Spelen gaan. De Noorse homoseksuele minister van Volksgezondheid gaat met zijn man naar Sotsji en Obama gaat niet zelf, maar stuurt homorechtenactiviste en oud-tennister Billie Jean King, die overigens heeft afgezegd vanwege haar zieke moeder. Van alle kanten dus statements, grote en kleine, tegen de anti-homopropaganda van Rusland.
En Poetin? Die lacht ons volgens mij gewoon uit. Die is doof voor protesten uit het buitenland en interesseert het geen bal hoe wij denken over homorechten of hoe we überhaupt over de wereld denken. Poetin is heerser van zijn wereld, heeft genoeg mensen die naar zijn pijpen dansen en weet dat hij met alleen al de olievoorraad van Rusland de macht in handen heeft.

Cultuur
Ik volg alle commotie met interesse want in mijn belevingswereld is haat tegen wie dan ook ondenkbaar. Maar ik ben dan ook opgegroeid in het tolerante Nederland waar alles kan en mag en waar iedereen mag en kan zijn wie hij/zij wil. De Russen zelf liggen over het algemeen ook echt niet wakker van de homo-discussie hoor. Want zij zijn opgegroeid in een cultuur waar homo’s in één adem met de duivel en pedofielen worden genoemd. En het vergt heel veel karakter om na zo’n indoctrinatie nog een eigen, andere mening te vormen.

Armoede
Uiteraard praat ik absoluut niet goed wat er in Rusland gebeurt. Maar we maken ons er hier drukker om dan daar, de enkele groepen protestanten daargelaten. De gemiddelde Rus interesseert de Olympische Spelen niets, laat staan het recht van homoseksuelen, omdat ze leven in armoede en in een land waar de vrije wil nog steeds wordt beïnvloed door het Kremlin. En Poetin lacht in zijn vuistje. Die leeft in zijn eigen droomwereld en heeft de Spelen toegewezen gekregen. En hoe veel commentaar er ook komt over de kosten, corruptie of de anti-homopropaganda, echte maatregelen komen/zijn er niet. Dus kan Poetin blijven doen wat hij doet. En blijven propaganderen wat hij wil dat de Russen geloven.

Sotsji
Het zou pas écht helpen als hele sportteams of zelfs landen zich terugtrekken. Het zou pas écht een statement zijn als de Nederlandse equipe zegt ‘Wij gaan naar huis. Hier is zo veel corruptie en ongelijkheid, daar willen we niets mee te maken hebben’. Maar het sporten is heilig, dus zijn duizenden sporters, evenzoveel journalisten en een hele bups regeringsleiders en hotemetoten naar Sotsji afgereisd. En Poetin blijft in zijn vuistje lachen. Want hij heeft zijn Spelen, hij heeft de macht, hij krijgt de credits. En die paar protesten of acties waar hij vaag iets van opvangt, wuift hij lachend weg. Want in Rusland gaat het toch zoals hij wil, en niemand die daar tegenin durft te gaan.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

1 Reacties

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.