• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Oog

15-05-2012 | 0 reacties

Niks zo snel als een oog. Het is een gevleugelde uitspraak binnen mijn familie, ooit geroepen door mijn oom, de kunstenaar. Een oog ziet alles, nog voordat iemand iets aanwijst, benoemt of opmerkt. Het oog speelt ook een belangrijke rol bij het vormen van een mening. Je hoeft niet lang te kijken naar kunst, design of een website: je ziet meteen of je het mooi vindt. Of niet. En aan smaak valt niet te twisten, want, zo zei diezelfde oom, wansmaak is ook een smaak.

Website
Niks zo snel als een oog is een uitspraak die me afgelopen weekend weer inviel. Ik dacht aan een website die ik ga herschrijven en ineens zat het in mijn hoofd: ´niks zo snel als een oog´. Een homepage die rommelig is, waar te veel tekst op staat of waar je gek wordt van de flash-afbeeldingen: reken maar dat mensen afhaken. Want niks is zo snel als een oog, en de internetbezoeker bepaalt vrijwel altijd in één oogopslag of een site de moeite waard is. Bij teksten is het net zo. Begin je met een ellenlange openingszin? Als het oog geen interpunctie tegenkomt, haakt het af. Een lap tekst? Dan begint een lezer er überhaupt niet aan.

Oogstrelend
Omdat niks zo snel is als een oog, moet een website, tekst of andersoortig communicatiemiddel oogstrelend zijn. In woord en beeld. Door de wijze les van mijn oom, en het feit dat hij me daarmee daadwerkelijk anders naar dingen liet kijken, kan ik ogenblikkelijk zien wat een site, communicatieplan of tekst nodig heeft. Of waar het juist van af moet, want vaak wordt veel te ingewikkeld gedaan binnen de communicatie. De eerste gedachte, de eerste indruk en de eerste woorden zijn bijna altijd de juiste. En de belangrijkste. Houd je communicatiemiddelen dus kort. Kort, krachtig en dynamisch. Want niks is zo snel als een oog.

Behoefte aan een vakkundig oog dat over jouw (web)teksten kijkt? Mail info@tjannehartman.nl of bel 06-41622889

Tags: , , , , ,

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.