• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Ohm

16-09-2015 | 0 reacties

Eigenlijk wil ik nu in bed gaan liggen om me over te geven aan dat fijne, lome gevoel dat ik heb overgehouden aan de workshop van vanavond. Ik ben nog steeds niet helemaal geland en ga het liefst ongestoord verder met zweven. De uitverkochte workshop ‘Schrijven vanuit je hart’ ging over de combinatie van mindfulness en creatief schrijven. Door een stiltemoment voorafgaand aan het schrijven, ontstaat er ruimte voor creativiteit en schrijfsels die zich anders verstopt houden in je brein.

FidessaLanggerekt Ohm
Fidessa Dokters van Leeuwen van Lightstyle Creations gaf de workshop en had daar duidelijk ervaring in: voor zover ik kon zien kreeg ze iedereen mee met haar 20-seconden-meditatie waar de workshop mee startte. Een soort opfrismeditatie, zoals ze het zelf noemt, geschikt om altijd en overal te doen en je brein even lekker te resetten. Een kwartier na binnenkomst zongen vijftien cursisten en ik een langgerekt Ohmmmmmm. Met de ogen dicht en de lampen uit. Een willekeurige passant moet zich even op het hoofd gekrabd hebben bij het horen van de geluiden uit de Bovenkamer van de bieb. Je verwacht het geluid van krassende pennen, niet van ohmende mensen.

De hele wereld over
Na de pauze werden de breinen wederom opgefrist en die meditatieoefening kreeg mij goed te pakken. Een minuut of 8 zaten we in stilte te luisteren naar de stem van Fidessa en het ademen uit onze eigen neus. In die 8 minuten ben ik de hele wereld over gegaan. Mijn gedachten gingen van hot naar her, ik zong liedjes, ik schreef romans, ik reisde door woestijnen (terwijl ik hitte haat!) en beklom bergen (maar heb toch echt hoogtevrees). Toen we de ogen weer mochten openen, was ik een beetje van de kaart. Mijn buurvrouw ook. “Alsof ik net een paar uur heb geslapen”, legde ze haar gevoel uit. Voor mij was het meer alsof ik nog steeds niet wakker was.

Schrijven vanuit je hart
Het doel van de meditatieoefeningen was natuurlijk het schrijven. Schrijven vanuit je hart. Zoals één van de cursisten voor aanvang aangaf: “ik wil minder met mijn hoofd gaan schrijven”. Fidessa had wel duidelijke regels bij de schrijfoefeningen: de pen moet in beweging blijven, schrappen is verboden, het teruglezen van je tekst mag ook niet en schrijf eerlijk. “Pas dan ga je vanuit je hart schrijven. Omdat je niet meer analyseert en je niet meer concentreert. Je laat alles los en je gedachten komen en gaan”, legde Fidessa uit.

Andere regels
Ik heb drie korte verhalen geschreven waarvan ik nu al niet meer snap waar ze vandaan zijn gekomen. Eén ontzettend zwartgallig, de ander een poëtische bloemlezing over de liefde en nog een verhaal waar het geluk van af spat maar waar op het eerste gezicht geen touw aan vast te knopen is. En dan nu dit blog. Van een compleet andere orde, want hier gelden wel degelijk regels. Ik moet teruglezen en controleren of er geen fouten in staan. Ik mag best stoppen om na te denken over een volgende zin. En ik mag wel degelijk schrappen, al heet dat nu deleten. En ik type, wat ook al een andere ervaring is dan schrijven.
Toch is dit blog wel degelijk geschreven vanuit het hart. Want ik ben nog altijd niet geland sinds de workshop. Ik land zometeen in bed en droom hopelijk van al die reizen die ik zojuist heb gemaakt en de teksten die ik vervolgens kon en nog ga schrijven. Ik hoop dat de andere cursisten deze ervaring ook hebben. Dan hebben we behalve een inspirerende workshop, ook een mooie groepsreis gedeeld.

De hele maand september ben ik gastblogger voor Bibliotheek Den Bosch tijdens hun Maand van het Schrijven. De blogs verschijnen in eerste instantie op de site van de bieb. Dinsdag 15 september: workshop Schrijven vanuit je hart door Fidessa Dokters van Leeuwen.

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.