• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Netwerkworkshop

26-11-2012 | 0 reacties

Netwerken kun je leren. Al was ik het daar tot afgelopen vrijdag niet helemaal mee eens. De groep Open Coffee Oss had een workshop georganiseerd waarbij een echte netwerkexpert kwam vertellen over zakelijk netwerken en dat je dat vooral moet dóen. Ik had me aangemeld maar ging niet helemaal zonder scepsis naar deze netwerkworkshop. Want wat valt er nou te leren aan netwerken? Netwerken doe je omdat je passie hebt voor je werk en je bedrijf, omdat je die passie wil delen met anderen, omdat je het leuk vindt nieuwe mensen te leren kennen en – natuurlijk – ook omdat je hoopt dat die nieuwe contacten wellicht werk opleveren. Netwerken is interesse tonen en oprecht geïnteresseerd zijn. Het is niet veel anders dan kennismaken met mensen in een kroeg of op een feestje: als het niet klikt, klikt het niet en kun je het beste snel je eigen weg gaan. Als je alleen maar over jezelf praat, zul je weinig respons krijgen. En je merkt al snel genoeg tijdens een gesprek of het ergens toe kan leiden of dat je maar wat slap staat te ouwehoeren. Iedereen weet – daar ga ik tenminste van uit – dat je netwerken niet alleen voor je eigen gewin moet doen. Je valt dan direct door de mand, zult weinig goede contacten leggen en – belangrijker nog – je mist de pret van netwerken.

Vlotte babbel
Persoonlijk ben ik gezegend met een vlotte babbel. Ik leg makkelijk contact en durf me te presenteren. Natuurlijk geldt dat niet voor iedereen. Voor mensen die minder makkelijk in de omgang zijn, is ook de drempel bij een netwerkbijeenkomst hoger. Zoeken naar onderwerpen, stotteren, ongemakkelijk ronddraaien; ik ken het gelukkig niet maar zie het regelmatig gebeuren. Ik kan me voorstellen dat deze mensen gebaat zijn bij tips en trucs. Bij een netwerkworkshop. Maar over het algemeen geloofde ik niet dat netwerken iets is wat je bij een netwerkworkshop kunt leren.

Netwerkworkshop Netwerken kun je lerenHbo-opleiding
Het mag duidelijk zijn: ik ben van mening veranderd. De makkelijke praters en sociale dieren blijven een grote voorsprong hebben in welke vorm van contact leggen dan ook. Maar netwerken kun je wel degelijk leren. En wist je dat er zelfs een heuse Hbo-opleiding netwerken is? Waarbij je ook de praktijk opzoekt en met een coach netwerkbijeenkomsten afstruint (Ik zie het al voor me: “Aangenaam meneer, ik ben Tjanne Hartman. En die man die mij in dat hoekje staat te observeren is geen stalker hoor, maar mijn persoonlijke coach. Ik leer namelijk netwerken”). Lijkt mij vreselijk, zo´n coach die met je mee op pad gaat. Maar ongetwijfeld is het voor heel veel ondernemers een welkome en dankbare steun in de rug. Bij die Hbo-opleiding leer je onder meer netwerkplannen maken, behandel je methodes om mensen te lijmen of juist uit de weg te gaan en ga je met targets en persoonlijke uitdagen vele netwerkclubs en -bijeenkomsten af. Met die coach in je kielzog.

Elevatorpitch
We kregen vrijdagavond in twee uur tijd de basistips om succesvol te netwerken. De open deuren (je netjes voorstellen, niet alleen over jezelf praten, hoe bouw je een gesprek op) maar ook feedback. Zo moesten we een elevatorpitch maken over onze eigen onderneming. En kreeg je vervolgens van je mede-workshoppers reactie daarop. Hartstikke zinvol. Ik vergat in mijn eigen elevatorpitch mijn naam te zeggen en ook wat ik nou precies deed. Ik stond te babbelen over de passie voor schrijven en communiceren en na afloop werd me gevraagd hoe ik heet en wat ik dan precies voor bedrijf heb. Au. Leermomentje.
De discussies en gesprekken waren levendig en amusant. Samen praten over hoe je omgaat met mensen die niet praten maar monologen over zichzelf houden. Tips om lichaamstaal te lezen en herkennen. Hoe krijg je meer vertrouwen en kun je je goed concentreren op het gesprek van je gesprekspartner. Tips om je emotionele bankrekening te vullen (goodwill kweken dus).

Jezelf zijn
Na afloop bleven we nog even gezellig napraten. Ik, een fotograaf, twee advocates en een student. We keuvelden over de workshop, over netwerken, over ons werk en over een paar privézaken. We brachten in de praktijk wat we even daarvoor in de workshop geleerd hadden. Alhoewel, volgens mij waren we gewoon onszelf. En blijft dat – ondanks vele workshops en trainingen – het échte grote geheim achter succesvol netwerken.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.