• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Nee

10-08-2013 | 1 reacties

Als je ergens goed in bent, maken anderen daar graag gebruik van. ´Jij hebt je eigen tekstbureautje, dus kun je niet even snel een persberichtje schrijven?´ En vervolgens zit je een avond lang te werken. Werken voor nop. Soms voor een bedankje of attentie, maar financieel of zakelijk gezien schiet je er niks mee op. En als je een eigen bedrijf hebt, gaat het ten koste van kostbare tijd. Tijd die je ook aan acquisitie of het bijwerken van je website kan besteden. Of aan eens een rustig avondje op de bank.

Tijd
Als je ergens goed in bent, maken anderen daar graag gebruik van. Het schrijven van een persbericht kost mij doorgaans aanzienlijk minder tijd dan iemand die dat nooit doet. Dus zeg ik al snel ´ik zet wel wat in elkaar´. Maar doe je dat regelmatig, dan realiseer je je ineens dat je uren per week besteed aan werk waar je niks mee verdient. Natuurlijk kweek je goodwill en help je er anderen mee. Maar daar betaal je je hypotheek niet mee. En daar wordt ook je opdrachtenlijst niet bepaald langer van. En voor zelfstandig ondernemers is dat niet bepaald onbelangrijk.

Nee
Het gevaar van ergens goed in zijn, is dat anderen snel iets van je verwachten. Natuurlijk is dit geen blog tegen vrijwilligerswerk, maar wel een blog tegen de vrijblijvendheid van mensen die altijd maar aannemen dat je tijd vrij wil maken. Het is lastig om nee te zeggen. Je wilt mensen helpen, je laat graag je expertise zien en ach, je hebt het natuurlijk ook sneller gedaan dan iemand die er geen ervaring mee heeft.

Rem
Het is aan jou, geachte ZZP´er, om op tijd de rem er op te gooien. Voor mij persoonlijk kwam die rem toen ik avonden achtereen de teksten voor een website herschreef en er niet éénmaal een bedankje kwam. Sterker nog, er kwamen alleen maar méér opdrachten. De site – met de door mij herschreven teksten – ging online en het contact was over. Een flinke kater was het resultaat. Maar ook het besef dat ik me niet meer zo makkelijk in vrijwilligerswerk zou laten kletsen. Ik kan voortaan nee zeggen. Dat is soms heel moeilijk, maar uiteindelijk altijd het juiste antwoord. Want ik heb nu mijn vaste vrijwilligerswerk, mijn eigen werk, en als ik een vrije avond heb, kan ik ook daadwerkelijk lekker op de bank kruipen.

Tags: , , , , , , , , , , ,

1 Reacties

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.