• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Naamgenoot

22-03-2014 | 3 reacties

De meesten van jullie hebben meerdere naamgenoten. Mijn voornaam is anders en daarmee val ik al mijn hele leven – gewild en ongewild – op. Ik zie hoe de naam verkeerd geschreven wordt, hoor verkeerde uitspraken, moet de naam spellen en de oorsprong van de naam heb ik ook al honderd keer verteld. Voor de honderd-en-éénste-keer: Tjanne is een verbastering van het Vlaamse Jeanette en is vooral bekend geworden (in België althans) door de Antwerpse volkszanger Wannes van de Velde die het lied Tjanne schreef. Ik kijk wel eens op Google en Facebook en kom daar sporadisch andere Tjanne’s tegen, maar kende in principe alleen mezelf en mijn lieve 12-jarige nichtje. Tot vandaag.

Speelgoedwinkel
Plaats van handeling: de ontzettend gezellige speelgoedwinkel Hout-doe in Schijndel. Hout-doe bestaat al een paar jaar maar ik stapte er vanmiddag pas voor het eerst binnen. Niet in de laatste plaats omdat de eigenaar een fanatiek Twitteraar en Facebooker is en hij me daar nieuwsgierig mee heeft gemaakt. Ik belandde uiteindelijk met twee cadeautjes bij de kassa, waar een moeder van alles liet inpakken terwijl haar vijf kinderen naar hartenlust met speelgoed in de weer waren. “Tjanne, kom eens”, hoor ik haar zeggen. Er komt een donker meisje aangelopen. “Pardon, hoe heet jij”, vraag ik. “Tjanne”, is het antwoord. “Tjanne, met T-j-a-dubbel-n-e,” vraag ik weer. En dan blijkt dat ik tegenover een naamgenootje sta.

Veghel
Aan de kassa begon ik met de moeder en mijn naamgenootje een gesprek. Ze blijken in Veghel te wonen, nota bene naast de deur. De geschiedenis en oorsprong van de naam kenden ze niet, dus ik raadde moeder en dochter aan het liedje eens op te zoeken en te beluisteren. Niet omdat het mooi is, het tegendeel is namelijk waar, maar omdat alle Tjanne´s het lied toch minstens één keer gehoord moeten hebben.
Maar het mooiste moet nog komen. Ik vroeg de moeder hoe zij en haar man aan de naam waren gekomen, aangezien ze Wannes van de Velde niet kenden. De moeder antwoorde: “Mijn man kwam voor zijn werk op een basisschool in Schijndel, waar in de hal allemaal oude klassenfoto’s hingen met de namen van de kinderen erbij. Daar stond Tjanne tussen. En omdat we al een Tjeu hadden, vonden we die naam er leuk bijpassen.” Mijn mond viel open van verbazing. De mond van de eigenaar van de speelgoedwinkel en de andere aanwezige klant trouwens ook. Want drie keer raden wie die Tjanne is, wiens naam in de hal van haar oude basisschool hangt!

Toeval
He is bijna te mooi om waar te zijn. Elf à twaalf jaar geleden loopt een man de Schijndelse Beemschool binnen en ziet daar mijn naam op de afscheidsplaquette van groep 8. Hij legt de naam voor aan zijn zwangere vrouw, ze zijn beiden enthousiast en ze noemen hun dochter Tjanne. De Veghelse en Schijndelse Tjanne zijn elf jaar later op een zaterdagmiddag stom toevallig op hetzelfde moment in dezelfde winkel in een dorp waar ze allebei niet (meer) wonen. En dan wil het toeval ook nog dat de moeder haar dochter aanspreekt, waardoor de oudere Tjanne hoort dat er een naamgenoot in de ruimte is. Bestaat toeval?
De moeder maakte nog een foto van mij en Tjanne. Ter herinnering aan deze bijzondere ontmoeting. En nee, die foto plaats ik niet bij dit artikel. Maar neem maar van mij aan er twee breed-lachende Tjanne´s op staan.

Tags: , , , , , , , , , , ,

3 Reacties

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.