• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

My first Mantel

15-09-2015 | 0 reacties

Mijn zusjes en ik hadden vroeger een My first Sony. Een cassettespeler met microfoon in felle kleuren. Super hip. Het was onze eerste ervaring met zelf cassettebandjes opnemen en liedjes opnemen met een microfoon. Twee weken geleden kocht ik My first Hilary Mantel. Mijn eerste ervaring met deze Engelse schrijfster, die al twee gerenommeerde literatuurprijzen won. Onder meer met het boek Bring up the Bodies, in het Nederlands vertaald als Het boek Henry. En Henry ligt nu op mijn nachtkastje.

Henry VIII
wolf hall
Henry is Henry VIII, koning van Engeland in de zestiende eeuw. En Henry VIII, dat was me d’r eentje. Hij staat bekend als één van de meest liefdeloze, egoïstische en wrede vorsten en liet twee van zijn zes vrouwen onthoofden. Hij brak met de paus en werkte onbedoeld de protestantse reformatie in Engeland in de hand. Schrijf daar maar eens een mooi boek over. Geen probleem, dacht Mantel. En in de boeken Wolf Hall en Bring up the bodies beschrijft ze de perikelen van het Engelse hof op sublieme wijze vanuit het perspectief van Thomas Cromwell, de machtigste persoon aan het hof. Ik ben nog maar net halverwege, maar My first Mantel is nu al een schot in de roos.

Uitgever en vertaalster
In Engeland kent iedereen Mantel, in Nederland is ze nog lang niet zo populair. In de Bovenkamer van de bieb was ze dat vanavond wel. Mantels Nederlandse uitgever Nelleke Geel van Meridiaan Uitgevers en vertaalster Ine Willems waren te gast en gingen uitgebreid in gesprek met de ongeveer dertig aanwezigen. Liefhebbers van Mantel, vertalers, lezers: het was een bonte verzameling gasten. En dus kwamen er verrassende gesprekken, vragen en discussies.

Gruwelijke gebeurtenissen
Mantel is een auteur die op een willekeurige maandagavond in Den Bosch mensen bij elkaar kan krijgen vanuit een liefde voor taal, literatuur, geschiedenis en mooie boekvertalingen. My first Sony kon van het geblèr van mijn zusjes en mij niets moois maken. My first Mantel kan van iets lelijks wel iets moois maken: de gruwelijke gebeurtenissen aan het hof van Henry VIII worden namelijk prachtig, simpelweg door Mantels woorden, zinnen en zinsconstructies. Lezen in het Engels gaat me overigens niet zo snel af, maar des te langer kan ik genieten van deze nieuwe ervaring. My first Mantel.

De hele maand september ben ik gastblogger voor Bibliotheek Den Bosch tijdens hun Maand van het Schrijven. De blogs verschijnen in eerste instantie op de site van de bieb. Maandag 14 september: gesprek met vertaler Ine Willems en uitgever Nelleke Geel.

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.