• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Moppen

08-01-2014 | 4 reacties

In de bioscoop staat de man naast me op en roept “Is er een dokter in de zaal?” Vanuit een ander deel van de zaal komt reactie: “Ja, ik ben dokter. Wat is er aan de hand” Zegt de man naast me: “Vindt u het ook zo’n kutfilm, dokter?”

Ouderwetse grappen en moppen, hebben ze nog bestaansrecht? Die vraag werd Eerste Kerstdag gesteld. Mijn zwager: “Door alle beeldgrappen en filmpjes op sociale media en internet worden steeds minder echte moppen verteld.” Ik dacht er over na en moet bekennen dat ook in mijn vrienden- en familiekringen vaker mobieltjes met grappige beeldgrappen en foto´s rondgaan dan dat iemand nog een ouderwetse mop vertelt. Op zich is de tendens van grappen en grollen via internet en social media, dus met beeld of video, helemaal geen verkeerde. Iedereen heeft zijn of haar mobieltje altijd bij zich en kan die leuke Fokke & Sukke of dat hilarische You Tubefilmpje makkelijk even de kring rond laten gaan. Er komt alleen maar méér aanbod. Mijn vader en diens leeftijdgenoten zijn van de generatie die het nog kunnen: een goeie bak vertellen. Verdwijnt straks, net als het glaasje sigaretten op tafel, ook het ouderwets vertellen van een mop tijdens verjaardagen en partijen?

Humor
Afgelopen week heb ik de oudejaarsconference van Theo Maassen en de voorstelling Poephoofd van Paul de Leeuw op tv teruggekeken. Woordgrappen, flauwe verhaaltjes en komische anekdotes. Vergelijkbaar met moppen-tappen. Het zal dus wel meevallen met het verdwijnen van de ouderwetse mop. Ook al heeft ‘ie flinke concurrentie van de moderne media. Humor blijft toch altijd bestaan, en de vorm doet er niet zo heel veel toe. Mop, komedie, cabaret, You-Tubefilmpje; als er maar gelachen kan worden.

Tags: , , , , , , , , ,

4 Reacties

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.