• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Kinderboek

28-09-2016 | 0 reacties

Al jaren spoken er verhalen door mijn hoofd. Kleine verhaaltjes, grote avonturen, informatief en vermakelijk: mijn hersenen hebben een speciale afdeling voor al deze ‘Ooit nog iets mee doen-projecten’. En het wordt daar alsmaar drukker.
Ik schreef ooit een verhaal met een boodschap. Noem het een missie, want het is een boodschap die ik graag over wil brengen aan kinderen. Het werd een fiasco. Ik schreef het in een mum van tijd en liet het lezen aan mijn nichtje van destijds 10 jaar. Zij was niet onder de indruk en het verhaal verdween naar de harde schijf van mijn computer. Waar het nog steeds staat, tussen heel veel andere korte verhalen, aantekeningen, ideeën en zelfs halve romans. Het lukt gewoon niet.

Kinderverhalen
jacobina-kunnenDe workshop Kinderverhalen schrijven van vanavond heeft me weer een beetje wakker geschud. Heeft me ook wel laten zien dat ik de lat veel te hoog leg. “Laat de zelfkritiek los en ga gewoon schrijven”, adviseerde Jacobine Kunnen, die de workshop hield. Haar advies neem ik ter harte, want vorig jaar volgde ik bij haar – ook tijdens de Maand van het Schrijven – een workshop creatief schrijven waar ik tot op de dag van vandaag profijt van heb.
Vanavond was Jacobine ook weer praktisch. De tips rolden over tafel: schrijf niet op een belerende toon, want kinderen willen niet de les gelezen worden in een boek. De hoofdpersoon kan het beste een kind zijn dat net wat ouder is dan de doelgroep, de lezers van het boek. “Schrijf actief en niet abstract en schrijf in de tegenwoordige tijd. Vooral kinderen tot een jaar of acht hebben moeite met verleden tijd, tijdsprongen en veel beschrijvingen. Vanaf de leeftijd van 8 jaar kunnen ze boeken in de ik-vorm lezen. Jongere kinderen snappen nog niet dat ‘ik’ ook iemand anders kan zijn.”

Personage
In twee uur tijd schreven mijn mede-cursisten en ik heel wat af. Praktische schrijfoefeningen, vooral om een personage te ontwikkelen. “Bekritiseer niet wat je schrijft en gooi niets weg. Je kunt er altijd nog wel wat mee doen”, zei Jacobine. Gelukkig heb ik inderdaad nooit iets weggegooid. Binnenkort zal ik weer eens wat bestanden openen. Uitprinten, doorlezen en aantekeningen bij maken. Of doorlezen, het idee oppakken en helemaal opnieuw beginnen. Wie weet. In ieder geval is het heerlijk dat mijn oude droom nu wat nieuw leven is ingeblazen. Dromen zijn fijn, maar het is nóg fijner als ze zo nu en dan concreet worden.

De hele maand september ben ik gastblogger tijdens de Maand van het Schrijven in de bibliotheek van Den Bosch. De blogs verschijnen in eerste instantie op de site van de bieb.

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.