• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Het nieuwe werken is al weer ouderwets

13-05-2015 | 1 reacties

Het nieuwe werken is verouderd. Dat van die flexibele werktijden en wisselende werkplekken weten we nou onderhand wel. De functionaliteit en het nut hebben zich bewezen en dat er veel (grote) bedrijven zijn die er desondanks niet aan gaan, is ook al genoeg beschreven. Over naar het écht nieuwe werken. Dat gaat namelijk niet over wanneer, waar en hoe je werkt, maar over hoe je je werkplek inricht. Vrijwel alle bedrijven en ondernemers lopen hierin grandioos achter de feiten aan. Ze zitten nog steeds in ongezellige glazen hokjes, kille kantoorruimtes of in bedrijfsverzamelgebouwen waar geen plant te bekennen is. Maak daarom nu kennis met het Echte Nieuwe Werken: werken tussen planten. Véél planten! Niet vanwege de mooiigheid, maar omdat wij mensen het nodig hebben. We zijn volledig vergeten wat de natuur voor krachten in huis heeft. Veel mensen denken dat de wereld om ons draait. Niets is minder waar. De wereld draait namelijk om de natuur, en om niets anders.

Hoofdpijn in de ruimte
Zes planten per persoon. Dat heb je in huis én op kantoor nodig om de lucht zo optimaal mogelijk te zuiveren en om een zo gezond mogelijk klimaat te creëren. In principe maakt het dan niet eens zo veel uit welke planten je kiest: als het maar een combinatie is van planten die ’s nachts en overdag hun werk doen. Dat werk bestaat voornamelijk uit het zuiveren van de lucht. Water en koolstofdioxide zetten planten om in glucose en zuurstof. Maar ze doen meer. De grote plantenexpert in mijn kantoor heeft een uitgebreid NASA-onderzoek in handen gekregen waarin precies staat welke planten wat doen. Waarom de NASA hier onderzoek naar deed? Omdat astronauten in de ruimte klaagden over hoofdpijn. Proeven met planten deden deze hoofdpijn – en diverse andere kwaaltjes – als sneeuw voor de zon verdwijnen. Niet alleen in de ruimte, ook hier op aarde.

Zet een orchidee naast je computer
Tips voor de ondernemer: zet een orchidee naast je computer of laptop. De bladeren zuiveren namelijk de lucht die computers uitstoten. Ik dacht vroeger dat het bij de orchidee om de bloem draaide. Ik heb zelfs orchideeën weggegooid toen de bloemen waren afgevallen. Het draait echter om het blad. Zo zijn er ook planten die de lijmstoffen filteren die vloerbedekking uitstoot, planten die de vieze luchtjes van printers zuiveren en natuurlijk planten die ´s nachts de lucht reinigen zodat wij ´s morgens weer in een gezond kantoor stappen. De bladeren van bloemen en planten doen eigenlijk het werk waar wij zuiveringsinstallaties, airco’s en klimaatbeheersingssystemen voor aanschaffen. Houd het simpel: haal gewoon de natuur in huis!

Het is zo’n gedoe
Sinds ik in de Groene Kantoortuin werk, kan ik niet meer zonder planten. Thuis komen er ook steeds meer. Het excuus van ‘het is zo’n gedoe, al die planten onderhouden’ gaat niet op. De ruim 150 planten op mijn kantoor hebben per week een half uur aandacht nodig. Water geven, de bladeren met water besprenkelen en vooruit, eens in de zoveel tijd wat groter en langduriger onderhoud. De planten die het zwaar hebben (gele of hangende bladeren bijvoorbeeld) mogen een paar weken bijtanken in onze ziekenboeg. Niets meer dan een kamer met extreem veel zonlicht. Een kamer die overigens ook voor ons een genot is om in te vertoeven: je gaat zitten op het bankje en waant je buiten. Neem daar je klanten maar eens mee naar toe voor een bespreking, ze weten niet wat ze overkomt en je maakt al bij voorbaat indruk.

Het totaalplaatje
Het mooie van de Groene Kantoortuin is dat het concept in zijn geheel zo bijzonder is. Niet alleen vanwege de planten, maar ook vanwege de bureaus die zijn gemaakt van duurzaam hout, een wand gevuld met spijkerbroekenstof (echt!) dat als isolatiemateriaal fungeert, cradle-to-cradle tapijt, zonnepanelen die een groot deel van de elektriciteit opwekken en een lucht/water-warmtepomp die de klimaatplafonds en leemwand in een verwarming of koeling verandert.

Kom eens kijken
Hoeveel ik er ook over schrijf, je moet gewoon eens komen kijken. Echt. Stap eens binnen of kom een middag of dag bij ons werken. Stroomaansluitingen en bureaus genoeg. Geen glazen hokjes met stalen bureaus en steriele vloerbedekking, maar een oase van rust, groen, inspiratie en sfeer. En nog duurzaam ook. Zoals ik al zei: ik snap werkelijk niet dat er nog mensen zijn die in ongezellige, sfeerloze bedrijfsverzamelgebouwen gaan zitten. Het kan zo veel anders, beter, gezelliger….én gezonder. Geen last meer van droge ogen, geen geïrriteerde lenzen, geen vieze verwarmingen of stinkende airco’s. Alleen maar planten. De mens heeft niets anders nodig. Dat is het échte nieuwe werken.

1 Reacties

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.