• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Heibeles

22-10-2012 | 0 reacties

Heibel is niet fijn. En als het ergens hommeles is, dan kun je beter ook maar maken dat je weg komt. Hoe erg is een situatie wel niet als het heibeles is? De overtreffende trap van heibel en hommeles? Nee. Fictie, dat is het. Want heibeles bestaat niet. Nou ja, nergens behalve bij mij thuis. Vriendlief is namelijk een fervent woorden-, spreekwoorden- en gezegdenhusselaar. Hij vindt de hond niet in de pot, maar in bed. En toen hij iemand laatst een steuntje in de rug wilde geven, werd het een stok in de rug. Toch een stuk pijnlijker. Maar zijn mooiste verspreking is heibeles. “Als die gast zo doorgaat, wordt het heibeles”, zei hij op een avond. Sindsdien is het woord opgenomen in ons vocabulaire. En over een jaar of wat zullen we niet eens meer weten dat het eigenlijk een niet-bestaand woord is. Heerlijk, om zo te spelen met taal.

Versprekingen
Omdat hij er regelmatig zo’n verhaspeling uitflapt – en ik ze veel te vaak na een uur weer vergeten ben – ben ik ze op gaan schrijven. Zo komt er een prachtig versprekingen-boekwerk, helemaal van/door hem alleen. En die kan ik weer gaan gebruiken voor mijn lesprogramma dat ik aan het ontwikkelen ben. Vanaf volgend jaar wil ik basisschoolleerlingen spreekwoordelijk gaan infecteren met het taal-is-leuk-virus. Een virus dat ik al sinds mijn jeugd heb. Het is chronisch. Niet heel besmettelijk, wel aanstekelijk. En zij die er mee geïnfecteerd raken, hoor je daar zelden of nooit over mopperen. Nee natuurlijk niet. Want taal is leuk!

Liefde
Op basisscholen zou er elke week een les gegeven moeten worden waarin de docent alleen maar met de leuke aspecten van taal bezig is. Woordgrappen, dubbelzinnigheden, spelletjes die om taal draaien. Omdat liefde voor taal begint met er plezier aan beleven. Dat is trouwens met alles zo. Het is aan ons taalliefhebbers om kinderen enthousiast te maken. Je hoort me hier niet zeggen dat taal verloedert, maar dat er steeds slechter Nederlands wordt gesproken en gelezen, is simpelweg een feit. Ik wil daar iets aan gaan doen. Door een lesprogramma te ontwikkelen dat bol staat van grappige gedichtjes, limericks, dialecten, tongbrekers, homoniemen of het altijd succesvolle Lingo: je kunt zo ontzettend veel met taal. En is Lingo te ouderwets, dan gaan we Wordfeud spelen. Spelletjes genoeg die op een leuke manier met taal omgaan. Spelenderwijs leren is leuk. En makkelijk.

Het taal-is-leuk-virus: ik kan niet wachten er een epidemie van te gaan maken. Als gezegd: het is enorm besmettelijk en wordt al snel chronisch, maar vervelend is het allerminst. Eindelijk een virus waar je wijzer van wordt. En wee degene die er een vaccin voor ontwikkelt. Die kan een hoop heibeles verwachten.

Tags: , , , , , , , ,

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.