• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Duurzaamheid

03-08-2012 | 0 reacties

Het woord duurzaamheid is wat mij betreft uitermate nietszeggend. Het is zo’n allesomvattend woord dat niemand precies weet wat je bedoelt als je duurzaam onderneemt of duurzame producten maakt. Bovendien verwarren veel mensen duurzaam met ecologisch en dat maakt het er ook niet makkelijker op. Kortom: iedereen smijt maar met het woord duurzaamheid en het blijft een vage bedoeling.
Vanmorgen kwam het onderwerp voorbij tijdens een gesprek bij Open Coffee Oss. In een heerlijk zonnetje stond ik met een zestal collega-ondernemers kennis te maken en gezellig te kletsen. Netwerken, zoals dat in de ondernemerswereld heet. We kregen het dus over duurzaamheid en hoe iedereen op zijn of haar eigen manier kan meewerken aan een duurzame aarde. Je kunt klein beginnen met het gebruiken van gerecycled papier. Of het direct groots aanpakken door een kantoorpand te betrekken dat volledig van energie wordt voorzien door zonnepanelen en een windmolen. Terwijl we vanmorgen probeerden de term duurzaamheid te definiëren, schoot mij een prachtig voorbeeld van duurzaamheid te binnen: duurzaamheid in haar puurste en meest bescheiden vorm, duurzaamheid zoals het volgens mij in beginsel bedoeld is:
Mijn nicht wilde tijdens de hebberige dagen voor Sinterklaas eens iets anders doen dan het zoveelste rotzooitje in de schoenen van haar dochters leggen. Ze zei haar meiden dat Sinterklaas had gevraagd of ze geld wilden schenken aan een goed doel. Gedrieën achter de computer zochten ze naar een organisatie die met hun bijdrage kansarme kinderen zou helpen. Welk doel het uiteindelijk werd is me ontschoten, maar de essentie van deze geste niet. De twee meiden stortten vijf euro op een rekening van een hulporganisatie. En ze hadden meteen geleerd dat het voor heel veel kinderen op deze aarde niet vanzelfsprekend is om in december een bulk cadeautjes te ontvangen. Sterker nog; dat het voor veel kinderen niet eens zeker is of ze wel elke avond eten hebben. Bewustwording kun je kleine kinderen al bijbrengen. En daar groeien ze van, in meerdere opzichten. Kijk, dat vind ik nou duurzaamheid. Al kun je het ook gewoon naastenliefde noemen, een term die wel tot de verbeelding spreekt.

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.