• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Carnavallen

07-03-2014 | 0 reacties

Al sinds mijn tienerjaren drink ik geen druppel alcohol meer. Ik heb het niet nodig om los te komen en mis het totaal niet. Dronken worden van vreugde of uitgelatenheid vind ik veel leuker. Het is me regelmatig overkomen dat ik feestend vanuit de kroeg naar mijn auto liep en werd aangesproken omdat ik het ‘toch niet kon maken nu nog naar huis te rijden’. Dat ik maar drie cola en een spa blauw op had, kon de aanspreker moeilijk geloven. Alcoholvrij carnavallen is voor mij dus ook niet meer dan normaal. Het heeft veel voordelen: ik kan altijd met de auto, heb nooit een kater en doe niets waar ik me de volgende ochtend voor schaam. Nuchter zijn is echter een nadeel wanneer je je niet lekker voelt of chagrijnig bent. Zo merkte ik afgelopen carnaval.

Koorts
Maandagnacht kreeg ik koorts. Dinsdag was ik nog steeds ziek maar omdat mijn carnavalskapel dun bezet is, moesten mijn trompet en ik mee de hort op. Dat ging redelijk dankzij zes paracetamol verspreid over de dag. ’s Middags gingen we naar een nabij gelegen dorp om eens te kijken hoe daar carnaval werd gevierd. Al direct bij binnenkomst voelde ik de irritatie in me opborrelen. Er werd door een andere kapel ongelofelijk vals gespeeld en aan tonnen stonden groepjes mensen alleen maar te drinken en heel hard en onverstaanbaar te praten. Ineens vond ik carnaval een ongelofelijk stompzinnig feest. Aan de bar verderop zaten twee kerels. Duidelijk stamgasten. Ze zaten met hun rug naar het podium. Omdat het carnaval was, hadden ze allebei een rare blouse aangetrokken maar verder was alles zoals elke dag/elk weekend. Ze zaten zwijgend naast elkaar hun bier naar binnen te gieten. Het woord ‘kansloos’ kwam in me op.

Muziek
Ik vergat die middag dat ik eigenlijk van carnaval houd. Ik maak al jaren ontzettend veel en fijn muziek met een clubje bijzondere vrienden. Mensen die zeker ook van de alcoholische versnapering houden, maar die altijd fatsoenlijk blijven. Fatsoen is namelijk iets wat bij diverse carnavalsvierders als sneeuw voor de zon verdwijnt zodra ze verkleed de hort op gaan. En ook daar mocht ik dinsdag met mijn koortshoofd weer getuige van zijn. Tijdens ons optreden kwam een man het podium op. Hij vond het nodig om met zijn warme, zware en stinkende lijf pal tegen dat van mij te komen staan, zijn arm om me heen te slaan en een aantal keren in mijn oor te schreeuwen ‘dat ik toch zo lekker aan het spelen was´. Ik negeerde hem en deed of ik enorm geconcentreerd op mijn bladmuziek keek, maar hij bleef schreeuwen en liet me niet los. Ook typisch carnaval: mensen die met alcohol op ineens lef krijgen en menen dat ze iedereen aan mogen raken. Dat er ineens geknuffeld mag worden met vreemden. Oké oké, ik had koorts en voelde me beroerd dus helemaal eerlijk is deze aanval niet. Maar zelfs als ik dronken van geluk in een super goede bui was geweest, zou ik al dat ongevraagde lichamelijke contact niet hebben kunnen waarderen.

Spel
Carnaval is een fantastische happening, maar je kunt er met gemak een vervelend feest van maken. Ik geniet al jaren van mijn eigen manier van carnaval vieren: nuchter, met mijn muzikale vrienden en al onze fratsen. We zijn dol op gekke, spontane acties, spelen carnavalsmuziek maar ook marsen en zangnummers waar we een kroeg mee op zijn kop krijgen. We doen enthousiast mee aan de boerenbruiloft en diverse concerten en kletsen en dansen volop met andere muzikanten en carnavalsvierders. En belangrijker nog: we raken niemand ongevraagd aan, zitten niet stoïcijns aan de bar te zuipen en lopen elke avond fatsoenlijk naar huis. Al is dat lopen ook heus wel eens waggelen, en een enkele keer zelfs kruipen. Want zo religieus als de achtergrond van het feest carnaval ook is, niemand is heilig tijdens die vier dagen malligheid. De combinatie carnaval en non-alcoholische dranken is voor mij nog altijd een goede geweest. Die van carnaval en koorts zeker niet. Volgend jaar ga ik dus als gezonde vrouw met een lichaamstemperatuur van 37 graden. Dan kan ik alle irritaties weer gewoon de baas en doen wat je met carnaval hoort te doen: feest vieren.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.