• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Barbecue

22-10-2012 | 0 reacties

Ze noemen het zelf de ‘hangplek voor barbecueliefhebbers uit Nederland en België. De ideale plek voor mensen die ‘blij worden van het eerste sissende geluid op de grill, de geur van houtvuur en smeulende kooltjes’. De website BBQforum.nl is populair onder barbecuefanaten. Zo populair, dat ze regelmatig weekenden organiseren om samen te barbecueën. En vooruit, ook om gezellig een pilsje te drinken en tot diep in de nacht te kletsen. Over barbecuën natuurlijk.

Aangestoken door het enthousiasme van vrienden ben ik zaterdag een kijkje gaan nemen. Niet dat deze weekenden openbaar zijn, maar – ik biecht het maar gewoon op – vriendlief is ook lid van het BBQforum. Let wel: écht barbecueën gebeurt op kolen en hout en op barbecues die soms de naam barbecue niet eens meer mogen dragen. Rookcabines, braadstandaards, gaartonnen, je kunt het zo gek niet bedenken. En alles wordt daar op bereid. Niet de ‘ordinaire’ speklappen en worstjes, nee, het gaat van sparerib tot wafels en van octopus tot een ‘snuitjessalade’ van varkenskoppen. Vlees, groente, taart, zelfs het potje Olvarit voor de jongste barbecueër-in-spé wordt op de barbecue opgewarmd. Culinaire hoogstandjes met speciale kruiden, sauzen en bereidingswijzen. Je valt als leek van de ene verbazing in de andere. In positieve zin.

Octopus op de barbecue

Mini-camping
Stel je een stuk of zeventig barbecueliefhebbers voor die met partytenten, uitklaptafels, bakken vol met ‘gereedschap’ en etenswaren en talloze varianten barbecues naar een mini-camping in het Brabantse Boxtel komen. De dagindeling is simpel: koken, bakken, braden, stomen, proeven en een pilsje of wijntje erbij. De hele dag door. Niet alles tegelijk, maar netjes verdeeld over de dag, avond en nacht. Onder elke partytent verreist een ware keuken en gehuld in het shirt van het eigen team (want barbecueërs doen ook mee aan wedstrijden, er is zelfs een EK en WK) zijn de teams de hele dag in de weer. Iedereen kletst met elkaar, verdeelt de eigen gerechten in mooie porties en laat er iedereen van meeproeven. Men complimenteert elkaar, wisselt recepten of tips uit en geniet van nog een hapje en drankje.

Roken, bakken en braden

Gemene deler
De barbecueërs komen uit heel Nederland, praten diverse dialecten en zijn ongetwijfeld van totaal verschillende komaf. Maar, en dat is de charme van zo’n club als het BBQ-forum, dat doet er allemaal niet toe. Er is maar één gemene deler en dat is de passie voor barbecueën op kolen. Want dat elektrisch gedoe mag geen naam hebben, vinden de liefhebbers. Iedereen heeft diezelfde passie voor vlees, bijzondere kruiden, lekkere sauzen en natuurlijk de manier van bereiden. Indirect of direct garen, grillen, roken;  ik heb nooit geweten dat er zo veel manieren zijn om vlees te bereiden. Is dit trouwens geen gouden idee voor John de Mol: tussen al die talentenjachten op televisie is er nog geen waarin de beste barbecueër wordt gezocht. Beginnen we het programma met blind auditions waarbij de juryleden omdraaien als ze een gerecht lekker vinden en de kok willen zien. En die stoelen waarin ze omdraaien, dat zijn dan natuurlijk tuinstoelen. Het moet tenslotte wel in stijl.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.