• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Tegek

23-09-2016 | 0 reacties

workshop-cabaretteksten-schrijvenPatrick Sytsema vindt het allemaal tegek. De vierdejaars student en docent van de Koningstheateracademie heeft een stopwoord, maar komt daar goed mee weg. Samen met zijn collega en studiegenoot Floor Bazelmans gaf hij vanavond de workshop Cabaretteksten schrijven. Tien enthousiaste, leergierige en tegekke dames waren daar op afgekomen. De meesten al met schrijfervaring, sommige zelfs met toneel- en cabareturen in de benen. Al bij het voorstelrondje vond Patrick alles ‘tegek’. En dat bleef de hele avond zo. Niet onterecht overigens, want praten over cabaret is – nou ja – tegek, zeg maar.

De studenten/docenten begonnen aan een enthousiast kennismakingsrondje dat uitmondde in een kleurrijk gesprek over de cabaretier van ieders voorkeur (in mijn geval: Ronald Goedemondt. Urineverlies vanwege aanhoudend lachen gegarandeerd) en de artiesten van wie we juist níet houden (Tineke Schouten. Daar word ik dus echt bloednerveus van en ik kan alleen maar denken ‘Doe effe normaal zeg’!) Maar smaken verschillen, iedereen heeft een andere vorm van humor en de voorkeur voor stijl en manier van optreden zijn eveneens persoonlijk. Dat maakte de workshop juist zo leuk. De jonge cabaretiers van de opleiding waren een mix van tegekke docenten en tegekke studenten. Hun enthousiasme was niet gespeeld, vandaar dat het stopwoordje geen seconde ging irriteren. ‘Tegek’, aldus Patrick toen één van de deelnemers haar geschreven tekst durfde voor te lezen. ‘Tegek’, zei hij toen wij als mede-cursisten daar feedback op gaven. Er werd volop gefantaseerd, geschreven, gekletst en veel gelachen. De avond was één grote cabaretvoorstelling van twee aangevers (tegek!) en tien totaal verschillende karakters als ontvangers (die ook stuk voor stuk tegek waren). De één adrem en bijdehand, de ander timide en op de achtergrond. Een perfecte cabaretvoorstelling vol afwisseling, tegenstelling, passie, ambitie en – allerlei vormen van – humor.

Als ik u was – u, lezer van dit blog – zou ik proberen nog kaartjes voor volgende week te regelen. Dan is deel 2 van deze workshop. Een tegek idee, al zeg ik het zelf.

De hele maand september was ik gastblogger tijdens de Maand van het Schrijven in de bibliotheek van Den Bosch. De blogs verschenen in eerste instantie op de site van de bieb.

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>