• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Honger

17-09-2016 | 0 reacties

Eric Alink

Een tikje verliefd verliet ik zojuist de masterclass van Eric Alink over columns. Verliefd op onze taal, op wat er allemaal mee kan. Verliefd op de proza die Alink – journalist, schrijver en stadschroniquer van Den Bosch – voorlas. Proza die bijna als poëzie klinkt. Alink voedde mijn honger naar taal, teksten, woordspelingen, kwinkslagen, verbanden, van iets kleins iets groots maken. Genietend hoorde ik hem werk voorlezen van columnisten als Martin Bril, Leon Verdonschot, Gerrit Komrij, Sheila Sitalsing, Hugo Brandt Corstius, Frits Abrahams en Bas Heijne. Mijn aanvankelijke schaamte (‘euh, is het erg dat ik nog nooit iets heb gelezen van Abrahams en Sitalsing?) zette al snel om in nog meer honger: die wil ik lezen, dat boek moet ik ook hebben!

Een herfststukje in een schoenendoos
Dit is precies waarom de bibliotheek nu de Maand van het Schrijven organiseert: mensen aanzetten tot lezen, mensen prikkelen en uitdagen, mensen honger laten krijgen naar literatuur. “Een column is als een herfststukje in een schoenendoos”, zei Alink bij aanvang van de masterclass. “Het is een kijkdoos vol voorwerpen rondom een thema die de columnist zo vernuftig opstelt dat de kijker er een verhaal inziet.”

Wow.

Kan iedereen een column schrijven? Nee, aldus Alink. Er is volgens hem taalvaardigheid, taallenigheid (mooi woord!), zichtbaarheid (lef, creativiteit en authenciteit) en tijd en doorzettingsvermogen voor nodig. Wil je aan al die eigenschappen voldoen, dan valt meer dan 80 procent van de columnisten en bloggers al af. Dat laatste is mijn persoonlijke toevoeging overigens, Alink hield het tactisch bij “er zijn erg veel slechte bloggers.”

De hele wereld blogt
Waarom menen dan toch zo veel mensen dat ze te pas en te pas moeten schrijven en bloggen? Misschien omdat columnisten meer mogen dan journalisten. Ze hoeven zich niet te houden aan de ongeschreven wet van het plegen van hoor en wederhoor, en fictie en feiten mogen in een column best door elkaar lopen. De columnist kan zijn eigen stijl ontwikkelen en doet het eigenlijk nooit fout. Wordt de column voor een krant of nieuwssite nog gelezen door een eindredacteur, de blogger kan vaak doen wat hij wil. “Iedereen mag zichzelf tot hoofdredacteur van zijn eigen medium benoemen en schrijven wat hij wil. Vaak zonder controle of eindredactie. Ik denk niet dat dat goed is”, aldus Alink. De scheidslijn tussen column en blog wordt volgens Alink ook steeds dunner: “Een blog is een verdienmodel geworden: in Nederland zijn ruim 2.000 bloggers die geld verdienen met het gunstig bloggen over een product of dienst. Dat is pure marketing.”

Wees gerust: mijn blogs tijdens de Maand van het Schrijven zijn geen marketing. Al hoop ik van harte dat heel veel lezers worden aangespoord om naar de bieb te komen. Dat is geen reclame, maar enthousiasmeren voor een mooie zaak. Want lezen: daar wordt iedereen alleen maar rijker, wijzer en gelukkiger van.

Gevolgd: workshop masterclass ‘Columns’ van Eric Alink.
De hele maand september ben ik gastblogger tijdens de Maand van het Schrijven in de bibliotheek van Den Bosch. De blogs verschijnen in eerste instantie op de site van de bieb.

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>