• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Ma en al die anderen

29-09-2016 | 0 reacties

Hugo Borst1Eindelijk kon er eens lekker hard gelachen worden vanavond. Niet omdat de ziekte Alzheimer nou zo’n feestje is, maar omdat het goed is om er ook de grappige dingen van in te zien. Dat je moeder de telefoon opneemt met een soeplepel, dat ze de tv probeert aan te zetten met de telefoon. Hugo Borst bleek vanavond een meester in ontnuchteren, zonder de ernst van de situatie te bagatelliseren. Zijn boek ‘Ma’, waarin hij schrijft over zijn moeder die Alzheimer kreeg en steeds verder in duisternis afdaalde, is niet voor niets een bestseller: het is herkenbaar en de schrijver neemt geen blad voor de mond. De bibliotheek zat bomvol vanavond, toen Borst over zijn boek kwam praten.  

Verder lezen

Kinderboek

28-09-2016 | 0 reacties

Al jaren spoken er verhalen door mijn hoofd. Kleine verhaaltjes, grote avonturen, informatief en vermakelijk: mijn hersenen hebben een speciale afdeling voor al deze ‘Ooit nog iets mee doen-projecten’. En het wordt daar alsmaar drukker.  

Verder lezen

Een sprookje in het Huis van Bewaring

26-09-2016 | 0 reacties

ozcan-akyolÖzcan Akyol maakt een tournee langs Nederlandse middelbare scholen en na een week is zijn conclusie ronduit bedroevend: de Nederlandse jeugd leest niet meer. Sterker nog: het merendeel van de leerlingen die hij voor zijn neus had, bekende een pertinente hekel te hebben aan lezen. De toekomst van ons land leest niet meer, maar er gloort hoop: Akyol vertelt namelijk zijn eigen, bijna Disney-achtige verhaal. “Ik schaam me soms voor hoe sprookjesachtig het klinkt. Maar toen ik mijn eerste boek in handen kreeg, veranderde mijn leven volledig”, aldus de Turkse Nederlander.  

Verder lezen

Reizen

24-09-2016 | 0 reacties

Ik reis niet vaak en ga niet graag ver van huis. Onder meer mijn vliegangst weerhoudt me daar van. Maar ik reis wél heel veel op een andere manier: via boeken. En hé, daarmee kom ik zelfs in de middeleeuwen, in kastelen en oerwouden en – zo heel af en toe – in de verre toekomst.  

Verder lezen

Schrijfopleidingen

24-09-2016 | 0 reacties

Een boek schrijven doe je niet zomaar. Drie jaar ging er bij de Bossche Willy van Oost overheen. Twee jaar schrijven, een jaar redigeren en afronden. In maart werd haar debuutroman ‘De Witte Spiegel’ uitgegeven en vanmorgen zat Van Oost in de bibliotheek. Voor iedereen die een schrijver wilde ontmoeten of specifiek vragen aan Van Oost had.  

Verder lezen

Tegek

23-09-2016 | 0 reacties

workshop-cabaretteksten-schrijvenPatrick Sytsema vindt het allemaal tegek. De vierdejaars student en docent van de Koningstheateracademie heeft een stopwoord, maar komt daar goed mee weg. Samen met zijn collega en studiegenoot Floor Bazelmans gaf hij vanavond de workshop Cabaretteksten schrijven. Tien enthousiaste, leergierige en tegekke dames waren daar op afgekomen. De meesten al met schrijfervaring, sommige zelfs met toneel- en cabareturen in de benen. Al bij het voorstelrondje vond Patrick alles ‘tegek’. En dat bleef de hele avond zo. Niet onterecht overigens, want praten over cabaret is – nou ja – tegek, zeg maar.  

Verder lezen

Mmmm van Mora

23-09-2016 | 0 reacties

Het draait om de boodschap. Als je naar een supermarkt gaat zonder precies te weten wat je wilt hebben, zul je als een dwaas tussen de gangen en bij de schappen dwalen. Je weet niet wat je wilt bereiken, wat je doet en waar je moet zijn. Communiceren is vergelijkbaar met boodschappen doen. Als je niet weet wat je boodschap is, wat je doel is én wat je doelgroep is, zal je commerciële reis geen zoden aan de dijk zetten en wordt het dwalen.  

Verder lezen

Schrijfcafé

19-09-2016 | 0 reacties

“Ik stink!” Sonja barstte in snikken uit. Dat serpent – altijd schaars gekleed en statig lopend alsof ze Her Royal Highness zelf was – had haar overladen met spinazie. “Ik stink!”, riep Sonja weer. Alsof die stank erger was dan de groene smurrie die als een dikke slang van haar kruin naar haar billen droop. Samen met de leraar liep ze de kantine uit. Ze was verslagen en had genadeloos verloren. In dit verhaaltje heb ik gebruik gemaakt van een achttal woorden die met een ‘s’ beginnen. Mijn medecursisten en ik van het Schrijfcafé, dat vanavond haar tweede seizoen opende in de Bovenkamer van de bieb, hadden die woorden opgesteld: stink, schaars, slang, serpent, spinazie, snikken, samen en statig. In vijf minuten moesten we een verhaaltje verzinnen met één of meerdere van die woorden als uitgangspunt.  

Verder lezen

Werkplaats voor schrijvers

19-09-2016 | 0 reacties

Stadschroniquer van Den Bosch Eric Alink schuift aan bij de tafel van de Schrijfwerkplaats. Hij wil een column wijden aan de werkplaats voor schrijvers, die elke maandag plaatsvindt in de bibliotheek. Het ‘open huis’ is zojuist afgerond. Beneden in de bieb stond Jheronimus Bosch centraal en lazen de schrijvers en schrijvers-in-spé eigen werk voor waarbij ze geïnspireerd waren geraakt door Bosch of zijn werk(en). Er was niet veel nieuwsgierig volk op afgekomen, maar dat deerde niet: de Schrijfwerkplaats is er vooral voor de onderlinge inspiratie en feedback.  

Verder lezen

Honger

17-09-2016 | 0 reacties

Eric Alink Een tikje verliefd verliet ik zojuist de masterclass van Eric Alink over columns. Verliefd op onze taal, op wat er allemaal mee kan. Verliefd op de proza die Alink – journalist, schrijver en stadschroniquer van Den Bosch – voorlas. Proza die bijna als poëzie klinkt. Alink voedde mijn honger naar taal, teksten, woordspelingen, kwinkslagen, verbanden, van iets kleins iets groots maken. Genietend hoorde ik hem werk voorlezen van columnisten als Martin Bril, Leon Verdonschot, Gerrit Komrij, Sheila Sitalsing, Hugo Brandt Corstius, Frits Abrahams en Bas Heijne. Mijn aanvankelijke schaamte (‘euh, is het erg dat ik nog nooit iets heb gelezen van Abrahams en Sitalsing?) zette al snel om in nog meer honger: die wil ik lezen, dat boek moet ik ook hebben!  

Verder lezen