• 06-41622889
  • info@tjannehartman.nl

Mijn bieb, mijn hele wereld

01-03-2018 | 0 reacties

Overal ben ik geweest. In de middeleeuwen, in de toekomst, bij koning Arthur, op kruistocht, in de grotten van Iran en op de hoogste bergtoppen van Canada. Ik was man, vrouw, dier, ontdekkingsreiziger, arme boerin, prinses, kind, volwassen, slim en onnozel. Boeken hebben me overal gebracht waar ik wilde komen. Ook op plekken waar ik overigens liever niet was, maar waar nieuwsgierigheid en fascinatie me toch brachten: Auschwitz, onderduikadressen, oorlogsgebieden, gezinnen waar mishandeling aan de orde was.

Grootste schatten
Boeken zijn al van kinds af aan mijn grootste schatten. Lezen is er met de paplepel ingegoten en ik ben het altijd blijven doen. Onverzadigbaar. Het begon met kinderboeken, er was een tijd van Bouquet-romannetjes en chicklit. Een tijd van lezen om de werkelijkheid te ontvluchten, een tijd van lezen om mezelf te onderwijzen en te leren. En nu, zo’n dertig jaar nadat ik begon te lezen, is het vooral nog literatuur dat de klok slaat. Alle soorten romans, biografieën, journalistieke naslagwerken, detectives: nog altijd zijn boeken mijn blik op de wereld, mijn manier om overal te komen waar ik wil en vooral een manier om mijn nieuwsgierigheid te voeden, om verwonderd te raken, om te ontspannen en om mijn brein vrijheid en ruimte te geven.
Als kind vonden mijn zussen en ik het super gemeen dat we ’s morgens geen tv mochten kijken (want iedereen deed dat toch?!), maar ons ontbijt aan tafel moesten eten. “Lees maar een boek of pak er een tijdschrift bij”, zei mijn vader dan, terwijl hij zelf de krant las. Nog altijd dank ik hem voor dat ‘super gemeen’ zijn. Het was één van de zaadjes die geplant werden en mijn liefde voor lezen deed ontkiemen.

De bieb
Als ik mijn ogen dicht doe, loop ik zo de oude bieb aan de Kluisstraat weer binnen. De hoek om langs de balie, voorbij de kinderafdeling, de trap op naar de eerste verdieping waar de jeugdboeken stonden. Daar, rechts achterin, staan al mijn jeugdhelden. Alle fantastische avonturen van Thea Beckman, Evert Hartman, Guus Kuijer, Astrid Lindgren, Roald Dahl, enfin, als ik elke schrijver die invloed op me gehad heeft op moet noemen, schrijf ik zo nóg een boek vol. Stuk voor stuk zijn het schrijvers en verhalen die op een bepaalde leeftijd, in een bepaalde periode, mijn leven vormden, die mijn fantasie prikkelden, die mijn liefde voor lezen aanwakkerden en nooit meer lieten uitdoven.

Internet
En toen kwam internet. Voor een kwartje per kwartier kon in de bieb gesurft worden. Ik maakte daar mijn eerste e-mailaccount aan, waar niemand naar toe mailde en waar ik zelf ook niks mee deed. Ik bladerde urenlang door websites over The Beatles, mijn idolen, en leerde dingen over hen die niet in de boeken van de bieb stonden. Maar internet heeft het nooit gewonnen van de boeken. Internet wint het nooit van het snuffelen langs rijen boeken, het aanraken van kaften en het ruiken van een boek. Je laten verrassen door wat je tegenkomt, door wat geschreven wordt, door wat een hoofdpersoon meemaakt of denkt. Je laten verwonderen door acties, je verbazen over verhaalwendingen en je soms zelfs oprecht boos maken over zaken die gebeuren. Het kan allemaal met boeken.
Nog nooit zag ik een boekverfilming die beter was dan het boek. Waarom? Omdat de verbeelding in je eigen hoofd altijd het allerbeste is. De kracht van boeken, de magie van lezen, is wat het met je brein doet. De wereld die zich daar creëert en hoe jij daar vorm aan geeft. Elke lezer ervaart een boek anders, elke lezer geeft een hoofdpersoon een ander uiterlijk.

Verliefdheid
Ik gun elk kind en elke volwassene een verliefdheid. Een liefde voor lezen. Zoals bij het ontmoeten van mensen: elke ontmoeting is weer spannend, je bent benieuwd en nieuwsgierig. Je leest de achterflap en soms al een paar eerste pagina’s. Is het iets? Dan ga je door. En door en door en door. Je wordt vrienden, soms zelfs geliefden. Het is met boeken niet anders dan met mensen.
Een bieb heeft de hele wereld in zich. En zelfs nu het fenomeen bieb niet meer te vergelijken is met vroeger, blijft het een plek waar honderden verhalen en duizenden avonturen bij elkaar staan waarmee je naar elke wereld kunt afreizen die je maar wilt. Gewoon veilig vanuit je luie stoel of bed. Wordt het de middeleeuwen, de toekomst, een zonnig oord of juist een winters paradijs vandaag? Alles kan en je kunt overal komen, zolang je maar blijft lezen.

Plaats een reactiePlaats een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>